ukenru
naroschuvannya-rosiyskikh-viysk-bilya-kordoniv-znizilo-tsini-na-ukrayinski-aktivi-nbu

Нарощування російських військ біля кордонів знизило ціни на українські активи - НБУ

 • 13478 переглядiв

КИЇВ. 9 грудня. УНН. Посилення геополітичних ризиків, пов’язаних з можливою військовою агресією з боку Росії, було враховано при підвищенні Національний банком облікової ставки до 9%. Такий фактор не сприяє зниженню інфляції та негативно впливає на вартість українських активів, заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук на брифінгу у четвер, пише УНН.

Цитата:

"Сьогоднішнє рішення (про підвищення облікової ставки - ред.) враховувало низку проінфляційних ризиків. І на перше місце ми, звичайно, виділяли посилення геополітичних ризиків, пов'язаних із можливою військовою агресією з боку Росії. На жаль, саме через цей фактор ми бачили зниження цін на українські активи, ми бачили додатковий тиск на валютному ринку. Звичайно, що не сприяло зниженню інфяції", - заявив Ніколайчук.

Деталі

З його слів, фінансовий ринок відчув цю напругу.

"Ми сподіваємося, що наразі ця напруга буде поступово зменшуватися. Ми вже бачимо і на валютному ринку певні ознаки стабілізації, повернення ревальваційного тиску, який зберігався до ескалації цього військового конфлікту", - додав заступник голови НБУ.

Водночас, у майбутньому, якщо говорити про реальний сектор економіки, він не очікує "суттєвого відтермінування інвестиційних рішень".

"Однак якщо ми говоримо про те, що може реалізуватися ризик повноцінного військового конфлікту, то це зовсім інша ситуація, ми будемо мати зовсім інші наслідки для українськї економіки", - підсумував Ніколайчук.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США та їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

7 грудня на тлі ситуації відбулася розмова президентів США та РФ.

Українські Національні Новини

Економіка