nardepy-proponuiut-zaprovadyty-den-skorboty-ta-vshanuvannia-pamiati-biitsiv-bryhady-azov

Нардепи пропонують запровадити День скорботи та вшанування пам’яті бійців бригади “Азов”

 • 40931 переглядiв

Депутати пропонують встановити 28-29 липня Днями скорботи за бійцями «Азову», які загинули в Оленівці. Проєкт постанови зареєстровано у Верховній Раді, повідомила нардеп Марія Мезенцева.

Група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді проєкт постанови про запровадження в Україні 28 та 29 липня Днів скорботи та вшанування пам’яті бійців 12 бригади спеціального призначення "Азов", які загинули внаслідок теракту в Оленівці. Про це повідомила нардеп Марія Мезенцева, передає УНН.

Деталі

У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про запровадження в Україні 28 та 29 липня Днів скорботи та вшанування пам’яті бійців 12-тої бригади спеціального призначення "Азов". У ці дні пропонується вшановувати бійців, що загинули внаслідок терористичного акту в Оленівці. Працюємо над тим, щоб зробити також єдиний день вшанування

- написала Мезенцева.

Наразі текст постанови на сайті ВР відсутній.

Нагадаємо

Під час вибуху в ніч проти 29 липня 2022 року, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. За повідомленнями, 29 липня в колонії в Оленівці загинуло 50 українських військовополонених і понад 70 отримали поранення.

7 липня 2023 року Україні вдалося повернути тіла військовополонених, які загинули внаслідок теракту в колонії окупованого селища Оленівка на Донеччині. Більшість із тіл — ідентифіковані.

В ООН відхилили заяви росії, що українські військовополонені, які загинули в Оленівці, були вбиті українським ударом HIMARS.

Омбудсман Лубінець закликає ООН відновити місію з розслідування вибуху в колонії Оленівки. Україна готова надати матеріали, але ООН досі не погодилась їх розглянути.

Слідство розглядає кілька версій теракту в колонії в Оленівці, де загинуло 50 українських військовополонених і понад 70 отримали поранення, але основною версією є те, що був підірваний термобаричний заряд, враховуючи наслідки.

Керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу Генпрокурора Юрій Бєлоусов заявляв, що пріоритетом Міжнародного кримінального суду на цей та наступний рік буде великий блок щодо катування росіянами у місцях несвободи українців.

Популярні

Новини по темі

Прем'єрка Італії обговорила ситуацію в Україні лідером КНР

 • 13602 переглядiв

МЗС радить українцям утриматись від поїздок до Лівану

 • 14069 переглядiв