ukenru
naftogaz-ukrayina-mozhe-vigrati-u-gazpromu-pozov-na-12-mlrd-dolariv

"Нафтогаз": Україна може виграти у "Газпрому" позов на 12 млрд доларів

 • 14053 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. Україна має високі шанси виграти у російської компанії "Газпром" арбітражний позов на 12 мільярдів доларів як компенсацію за прискорену амортизацію української газотранспортної системи у випадку припинення транзиту російського газу територією України, передає УНН з посиланням на прес-службу НАК "Нафтогаз Україна".

"Україна має високі шанси виграти у "Газпрому" черговий арбітражний позов на 12 мільярдів доларів як компенсацію за прискорену амортизацію української ГТС на випадок припинення транзиту російського газу територією України", - повідомили у Twitter компанії.

Також у "Нафтогазі" навели слова виконавчого директора групи "Нафтогаз" Юрія Вітренко, який пояснив, що йдеться про позовні вимоги, які Україна висуває в межах наступного арбітражу, який вже розпочато. Сума цих позивних вимог - близько 12 мільярдів доларів.

"Частина цих позивних вимог є наслідком того, що ми не очікуємо на транзит через територію Україну після 2019 року", - цитує прес-служба заяву Вітренка.

За його словами, якщо Росія продовжуватиме контракт і газотранспортна система буде використовуватися для транзиту російського газу після 2019 року, "позов буде не на 12 мільярдів, а тільки на 2 мільярди доларів".

"Бо 2 мільярди – це все одно та частка витрат, які не покриваються зараз за поточного тарифу. Навіть без прискореної амортизації ГТС. Це на додаток стягнення (з "Газпрому" - ред.) у 2,7 мільярда доларів, які ми вже виграли", - навели слова Вітренка у "Нафтогазі".

Нагадаємо, раніше у НАК заявили, що "Нафтогаз", який влітку 2018 року подав до суду проти "Газпрому" на 12 млрд доларів із вимогою переглянути тариф на транзит газу, готова переглянути умови, якщо "Газпром" підпише довгостроковий контракт із гарантіями виконання своїх зобов'язань перед "Нафтогазом".

Українські Національні Новини

Політика