ukenru
naftogaz-otsiniv-gotovnist-ukrayini-do-povnogo-pripinennya-tranzitu-gazu

Нафтогаз оцінив готовність України до повного припинення транзиту газу

 • 14559 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Усі розуміють, що з великою вірогідністю російське ПАТ "Газпром" через політичні мотиви може не підписати контракт на транзит газу після 2019 року і спробувати шантажувати, утім, Україна готова до будь-якого сценарію розвитку подій. Про це повідомили у НАК "Нафтогаз України", коментуючи готовність України до повного припинення транзиту, передає УНН.

"Україна готова до будь-якого сценарію розвитку подій. Завдяки успішному випуску єврооблігацій Нафтогаз винайшов додаткові кошти і створив значні запаси газу у ПСГ. 21,7 млрд куб. м – це рекордно високий рівень за останні роки", - вказали у компанії у повідомленні в Facebook про Газпром і новий транзитний контракт, супроводивши його відео з коментарем голови Нафтогазу Андрія Коболєва.

У НАК додали, що Європа також підготувалась до можливих креативних ходів росіян і закачала до своїх сховищ рекордно високий рівень газу за багато років – 100 млрд куб. м.

"Тобто всі розуміють, що з великою вірогідністю Газпром через політичні мотиви може не підписати контракт і спробувати шантажувати як нас, так і європейських споживачів. Але великі запаси в українських і європейських підземках максимально перешкоджають реалізації такого сценарію", - зазначили у Нафтогазі.

Також у компанії прокоментували питання розвитку подій, якщо контракту не буде до 1 січня 2020 року.

"Ми не знаємо, скільки часу Газпром буде готовий втрачати частку європейського ринку і наражатися на штрафи від своїх клієнтів у Західній Європі. Останнього разу, коли Газпром робив таку вправу - зимою 2014-2015 років, - втратив понад 5 млрд дол., за підрахунками російських аналітиків. Рішення про укладання чи не укладання угоди там приймає особа в Кремлі, і на які збитки він ладен піти, питання до нього", - зазначили у НАК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нафтогазі розповіли, чому почали судитися з Газпромом

"Ми ж будемо забезпечувати українських споживачів з ресурсів у сховищах, за необхідності можемо імпортувати ще за контрактами з гарантованою поставкою. І будемо продовжувати стягнення майже 3 млрд дол. за завершеним арбітражем і битися ще за 12 млрд дол. у поточному арбітражі. Як свідчить практика, це дуже дієвий інструмент забезпечення інтересів України", - підсумували у Нафтогазі.

Нагадаємо, у Нафтогазі розповіли про вимоги Газпрому для нового транзитного контракту.

Українські Національні Новини

Політика