ukenru
na-viborakh-v-iraku-peremagaye-eks-lider-povstannya-proti-ssha

На виборах в Іраку перемагає екс-лідер повстання проти США

 • 6731 переглядiв

КИЇВ. 14 травня. УНН. Шиїтський лідер Муктада ас-Садр, який у 2004 році очолив повстання проти американських військових в Іраку, лідирує на парламентських виборах в країні, які відбулися 12 травня. Про це повідомляє ВВС, передає УНН.

Вибори були першими після перемоги над "Ісламською державою", оголошеної наприкінці 2017 року. За попередніми результатами, "Альянс революціонерів за реформи", який очолює Муктада ас-Садр, займає перше місце на виборах.

На другому місці коаліція "Перемога", до якого входять шиїтські ісламісти та ветерани війни проти "Ісламської держави", які мають тісні зв'язки з Іраном. Лідером коаліції є керівник військової організації "Бадр" Хаді Аль-Амірі.

Правлячий альянс прем'єра Хайдера аль-Абаді, за час правління якого з 2014 року вдалося звільнити майже всю територію країни від бойовиків "Ісламської держави", займає лише третє місце. Чинний прем'єр є досить сприятливим партнером для США в регіоні, проте не відомо, чи зможе він залишитися при владі після цих виборів.

Як повідомляв УНН, прихильники радикального шиїтського проповідника Муктади ас-Садра, який очолює опозиційний блок "Ас-Сайрун", лідирують у 6 з 19 провінцій Іраку. Про це, як повідомив телеканал Al Mayadeen, оголосили в понеділок на прес-конференції представники виборчкому після підрахунку голосів в 10 регіонах країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу