ukenru
na-ukrayinu-chekaye-virishalna-bitva-na-pivdni-do-nastannya-zimi-ft

На Україну чекає "вирішальна битва" на півдні до настання зими - FT

 • 218644 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Офіційні особи та законодавці США попередили, що на Україну чекає вирішальна битва за повернення території на півдні країни до зими, якщо Київ хоче позбавити росію можливості посилити контроль над регіоном. Про це пише Financial Times, передає УНН.

Деталі

В останні дні українські сили досягли швидкого успіху на двох окремих фронтах, захопивши ділянки території на сході та прорвавши лінію фронту на півдні навколо Херсона.

Пентагон заявив, що Київ має скористатися своїм імпульсом на сході, щоб відбиватися від російських сил, які окупували стратегічні райони на півдні, які є "ворітьми" до Чорного моря.

«Сезон боїв наближається. Українці здобули гору, і їм потрібно продовжувати наполягати на своїх досягненнях», - сказав демократ із сенатського комітету міжнародних відносин Кріс Мерфі.

«Справжня довгострокова катастрофа для України полягає в тому, що росія перекрила Україні доступ до вод від Маріуполя до Одеси. Джерелом життєвої сили України є її доступ до Одеси, тому для них важливо бути наступом, а не лише обороною на півдні».

Західні союзники розглядають звільнення Херсона як серйозне випробування.

«Якщо ви зможете контролювати Херсон, ви, безумовно, зможете запобігти потраплянню солдатів до Одеси, чого, я думаю, росіяни справді хотіли», - сказав високопосадовець США.

Військові чиновники та аналітики підрахували, що Україна може звільнити Херсон у будь-який час із середини листопада - якщо їм це взагалі вдасться, зазначає FT.

Другий представник міністерства оборони США заявив, що українські сили просунулися на північний схід від міста та закріпилися на річці Дніпро. Вони також прямують у бік Херсона з півночі, але повільніше.

"Їм потрібно щось робити з Херсоном, і найближчим часом, - сказав західний дипломат. -  Це піднімає бойовий дух місцевої громадськості та військових, але також є доказом того, що надані навчання та обладнання використовуються найкращим чином".

Офіційні особи заявили, що українським силам необхідно терміново відбити південь до зими, бо земля в цьому районі не замерзала за останні три роки.

У цих умовах обом сторонам буде важко маневрувати. Чиновники та аналітики кажуть, що бруд також дає перевагу тим, хто захищає територію, оскільки їм не потрібно рухатися землею.

Незважаючи на низький моральний дух росіян, нинішні та колишні офіційні особи заявили, що Москва зміцнила свої позиції на півдні, що ускладнює будь-який український наступ.

"Росіяни доклали багато зусиль і багато часу, щоб копати трохи інакше, ніж на сході, - сказав представник НАТО. - Вони могли рухати щити та будувати навколо них елементарний захист".

"Тут на допомогу приходить математика, - додав чиновник. - Українцям знадобиться переважна сила, щоб дістатися туди".

Проте представник міністерства оборони США сказав, що російські сили мають труднощі з інфраструктурою та логістикою, щоб доставити припаси до зими, і Київ може використати це у своїх інтересах.

«Українцям потрібно подумати, використовуючи свою розумну, гнучку підготовку та спеціальні операції, які вони отримали від нас і наших союзників, щоб з'ясувати, як маніпулювати росіянами», - сказала Евелін Фаркас, колишній співробітник Пентагону в адміністрації Барака Обами.

Офіційні особи США були впевнені, що західний альянс зможе допомогти Україні протистояти військам путіна взимку.

"У всякому разі, всі ці речі, які робить путін, включаючи енергетичну зброю, злять європейців і вони сповнені рішучості не схилятися перед ним і не ставати його заручниками", - сказав високопосадовець.

За словами офіційних осіб та законодавців США, відновлення більшої території на півдні буде необхідно, щоб дати Україні найкращу переговорну позицію для можливих майбутніх переговорів щодо припинення вогню з росією.

Українські Національні Новини

Новини Світу