“З початку поточного року внаслідок проведення протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 встановлено значне зменшення кількості спалахів в організованих дитячих колективах. Зокрема, за 9 місяців 2020 року фахівці Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 19 таких спалахів проти 57 за 9 місяців 2019 року”, — йдеться у повідомленні.
Зазначається, що Держпродспоживслужба бере участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, та вживає заходів до їх усунення відповідно до законодавства.
Нагадаємо, в Україні в період жорстокого карантину не працювали дитячі садочки та школи, відтак діти менше перебували в колективі і уникали скупчення людей.
Своєю чергою, учені повідомляють, що діти можуть тижнями “носити” вірус SARS-CoV-2 у верхніх дихальних шляхах без будь-яких симптомів захворювання.
Попри це в Україні діти розпочали навчальний рік не дистанційно, а у закладах освіти. У перші ж дні навчання у кількох регіонах були зареєстровані випадки “занесення” коронавірусу учнями до школи — цілі класи разом з вчителями були змушені піти на карантин.
Після цього за дорученням уряду створили моніторингові групи для перевірки правил безпеки у школах, особливо у тих навчальних закладах, які розташовані не в обласних центрах.
Нагадаємо, за минулу добу, 1 жовтня, в Україні зафіксовано 4 633 нових випадки захворювання на COVID-19, з них захворіло 229 дітей.