na-sor28-ukrainski-vcheni-dopovily-pro-meteorolohichni-rekordy-na-vernadskomu-ta-naslidky-zminy-klimatu-v-antarktytsi

На СОР28 українські вчені доповіли про метеорологічні рекорди на "Вернадському" та наслідки зміни клімату в Антарктиці

 • 34556 переглядiв

Українські вчені на COP28 повідомили про рекордно високі температури та мінімальний крижаний покрив на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді, підкресливши серйозні кліматичні аномалії та їхній вплив на дику природу.

На СОР28 - конференції ООН зі зміни клімату українські вчені розповіли про кліматичні аномалії, зафіксовані на станції "Академік Вернадський", зміну кліматичних умов в Антарктиці та їх вплив на планету загалом. Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр, пише УНН.

Деталі

Сьогодні на майданчику, який присвячений інформуванню міжнародної спільноти про масштаб екологічних збитків від військової агресії росії проти України відбувся виступ антарктичних дослідників.

Вони відзвітували, що з липня цього року метеорологи на "Вернадському" зафіксували найвищу температуру повітря (+8,7°С) за всі роки спостережень. Це підтверджує висновок нового кліматичного звіту Всесвітньої метеорологічної організації ООН, а саме, що 2023 рік стане найтеплішим.

Водночас найнижча температура повітря лише -13,8°С.

Також за підсумками антарктичної зими 2023 року полярники зафіксували, що в акваторії "Вернадського" було мало плавучого льоду, а стійкий льодовий покрив, який у цей період зазвичай "сковує" море довкола острова, взагалі не утворювався.

Науковці вже відзначають вплив такої ситуації на життя тварин в районі станції. Наприклад тюлені Ведделла мали проблеми з дітонародженням, а теплолюбні субантарктичні пінгвіни навпаки захоплюють дедалі більше територій для гніздування.

Тому на COP28 зазначалося, що необхідно активізувати зусилля всіх країн з попередження та пом’якшення наслідків зміни клімату.

Нагадаємо

Вчора Україна відкрила свій павільйон на полях Кліматичного саміту СОР28 та доєдналася до Декларації саміту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: COP28: Генсек ООН закликав терміново діяти, аби запобігти кліматичній катастрофі

Ганна Оніщенко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Кривий Ріг зазнав ракетного удару: що відомо

     • 38809 переглядiв

    Штучний інтелект зможе виявляти "шахрайські" вина - Guardian

     • 51413 переглядiв