ukenru
mzs-rosiyi-zaperechuye-uchast-rf-v-peregovorakh-pro-prodovzhennya-zernovoyi-ugodi

мзс росії заперечує участь рф в переговорах про продовження "зернової угоди"

 • 666641 переглядiв

КИЇВ. 12 березня. УНН. Офіційний представник мзс рф марія захарова стверджує, що нібито переговори про продовження "зернової угоди" за участю російських представників не велися. Про це УНН повідомляє з посиланням на міністерство закордонних справ рф.

Цитата

«Про висловлювання різних сторін, зокрема київського режиму, з приводу продовження «чорноморської ініціативи», другий термін (120 днів) дії якої закінчується 18 березня, нам відомо. Переговори з цього приводу, тим більше за участю російських представників не велися», - стверджує захарова.

Вона також заявила, що позиція рф загалом щодо «пакетної» пропозиції Генсекретаря ООН Гутерреша, складовою частиною якої, окрім зазначеної «чорноморської ініціативи», є Меморандум росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту, відома і залишається незмінною.

«Черговий раунд консультацій міжвідомчої російської делегації з Генсекретарем ЮНКТАД Р. Грінспаном і главою УКГЗ М. Гріффітсом, що курирують Меморандум росія-ООН і «чорноморську ініціативу» відповідно, відбудеться в Женеві 13 березня с. г.», - заявила захарова.

Доповнення

Туреччина висловила впевненість, що угоду про експорт зерна через Чорне море буде продовжено з 18 березня.

Раніше міністерство закордонних справ росії заявляло, що москва погодиться на продовження угоди щодо чорноморського зернового коридору, яка забезпечує безпечний експорт з українських портів, тільки в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її сільгоспвиробників.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що переговори про продовження "зернової угоди" тривають, процес не "помер". ООН зараз спілкується з рф і тоді повернеться до України з позицією.

Після вторгнення в Україну росія спочатку заблокувала всі українські морські порти. У липні 2022 року було досягнуто Чорноморської зернової ініціативи між ООН, Туреччиною, Україною та росією. Вона дозволяє експорт зерна з трьох чорноморських портів. Дія угоди наразі закінчується 18 березня.

Українські Національні Новини

Новини Світу