ukenru
mvs-polschi-golosuvannya-u-seymi-bez-elektronnikh-sistem-bulo-zakonnim

МВС Польщі: голосування у сеймі без електронних систем було законним

 • 6605 переглядiв

КИЇВ. 19 грудня. УНН. Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Блащак переконує, що п'ятничне голосування в сеймі не в основній залі і без електронних систем підрахунку голосів з питання держбюджету на 2017 рік і щодо законопроекту про зміну розміру пенсій колишнім співробітникам Служби безпеки ПНР пройшло згідно із законодавством, передає УНН з посиланням на Польське радіо.

М.Блащак додав, що так само те, де пройшло голосування, і те, як воно пройшло, не викликає сумнівів.

"Був кворум, а засідання в Колонному залі, куди довелося перейти через протест опозиційних депутатів, проходило не вперше. Метод підрахунку голосів без допомоги електронних систем також використовувався раніше. Все відповідно до закону", - сказав він.

У п'ятницю в знак протесту проти виключення з участі в засіданні парламенту депутата від партії "Громадянська платформа" Міхала Щерби і планованих змін в роботі журналістів в сеймі, опозиція заблокувала трибуну польського парламенту. У зв'язку з цим засідання довелося перенести в інший зал, де і пройшло голосування без участі депутатів від опозиції.

Опозиція вважає, що голосування пройшло незаконно, і вимагає проведення повторного голосування на додатковому засіданні Сейму, яке могло б відбутися у вівторок 20 грудня.

При цьому депутати від опозиційних партій продовжують займати зал пленарних засідань польського сейму ротаційним чином в очікуванні вирішення ситуації.

У неділю президент Польщі Анджей Дуда попросив представити йому юридичний аналіз засідання парламенту, що відбулося в п'ятницю.

Крім того, "Комітет захисту демократії" та опозиція протестують біля будівлі сейму у Варшаві. Під час свого виступу лідер "Комітету захисту демократії" Матеуш Кійовскі заявив, що протест проходить, зокрема, в підтримку депутатів від опозиційних партій, які "чергують" в будівлі сейму безперервно з п'ятниці.

Протести біля сейму проходять з п'ятниці. Вони почалися після виступу депутата "Громадянської платформи" Міхала Щерби. Люди біля сейму також блокували також вихід депутатів з будівлі парламенту.

На недільних протестах опозиції і представників ЗМІ з'явилися плакати і транспаранти з гаслами "Нас багато, буде ще більше! Візьмемо справу в свої руки!", "Хто воює з законом, до того добереться правосуддя", "Переможемо", "Не віддамо демократію".

У той же час біля Президентського палацу у Варшаві зібралися представники клубів друкованого видання "Gazeta Polska", які висловили свою підтримку представникам влади.

Українські Національні Новини

Новини Світу