ukenru
moz-pri-legkomu-perebigu-covid-19-simeyniy-likar-kontaktuye-z-khvorim-distantsiyno

МОЗ: при легкому перебігу COVID-19 сімейний лікар контактує з хворим дистанційно

 • 18617 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. При легкому перебігу COVID-19 сімейний лікар буде контактувати з хворим дистанційно, а прийде до нього додому, тільки якщо є тенденція до погіршення стану. Про це під час брифінгу сказала заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак, передає кореспондент УНН.

“Якщо захворів, відчуваєш (себе - ред.) гірше, ніж у будь-який час, ще раз, залишаємося вдома. І обов’язково подзвоніть до свого сімейного лікаря. Подзвоніть чи в свій центр первинної допомоги, чи в лікарську амбулаторію, чи в поліклініку, чи до приватного медичного центру, з яким ви постійно контактуєте і який з вами співпрацює. Лікар, при легкому перебігу захворювання, буде контактувати з хворим дистанційно”, - сказала Ірина Микичак.

Вона зазначила, що просить розуміння і підтримки з боку пацієнтів у цьому сенсі, і що потрібно довіряти лікарю.

“На превеликий жаль, симптоматика захворювання така, що ми не можемо ризикувати здоров’ям наших лікарів, і ми змушені організовувати так, як це працює в цілому світі. Контакт сімейного лікаря при легкому перебігу захворювання дистанційний, наголошуємо на цьому. Тому не ображайтеся на лікарів, не нарікайте, що вони не хочуть до вас прийти додому. Лікар прийде додому тоді, коли він зрозуміє по розмові, по спілкуванню з вами, що є тенденція до погіршення ситуації - тоді лікар прийде і відвідає. Але пневмонії, які ми маємо при цьому захворюванні, їх, на превеликий жаль, в більшості, вухом не чути”, - додала Микичак.

За її словами, вже подальша госпіталізація і обсяг діагностичних обстежень зможе підтвердити це захворювання.

“Як ви можете відчути те, що погіршується ваш стан. Обов’язково контролюйте температуру тіла і частоту дихальних рухів. І коли ви бачите, що є зміна цих показників, погіршення цих показників - це вже насторожує”, - сказала чиновниця.

Вона зазначила, що до при наявності будь-якого із наступних симптомів: кашель, нежить, гарячка, нудота, головний біль, слабкість, розлади шлунково-кишкового тракту, втрата смаку чи нюху - потрібно залишатись вдома і зв’язатись із сімейним лікарем.

Нагадаємо, за даними МОЗ, кожен роботодавець повинен організовувати роботу своїх працівників у віддаленому доступі.

Українські Національні Новини

Суспільство