ukenru
movniy-ombudsmen-vistupiv-za-zberezhennya-zno-z-ukrayinskoyi-movi-ta-literaturi-dlya-vsikh

Мовний омбудсмен виступив за збереження ЗНО з української мови та літератури для всіх

 • 17494 переглядiв

КИЇВ. 23 вересня. УНН. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав зберегти зовнішнє незалежне тестування (ЗНО) з української мови та літератури для всіх випускників шкіл. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Вимагаємо зберегти комплексне ЗНО з української мови та літератури для всіх, натомість пропонуємо розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників в залежності від того, на які спеціальності вони вступатимуть: “гуманітарні” чи “технічні”, - написав Кремінь.

Він додав, що підготовлено відповідне відкрите звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. "Вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників - це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні", - додав мовний омбудсмен.

Кремінь зазначив, що звернення до очільника уряду вже підтримали виші, науковці, шевченківські лауреати, письменники, музиканти, митці.

Нагадаємо, в УЦОЯО раніше заявили, що у 2021 році, на відміну від попередніх років, ЗНО проводитиметься окремо з української мови та з української мови і літератури.

Українські Національні Новини

Політика