ukenru
movniy-ombudsmen-pro-intsident-v-odesi-tse-vidpovid-na-pitannya-yaku-movu-namagayutsya-utiskati

Мовний омбудсмен про інцидент в Одесі: це відповідь на питання, яку мову намагаються утискати

 • 16845 переглядiв

КИЇВ. 12 жовтня. УНН. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь прокоментував інцидент із українськомовною школяркою в Одесі і заявив, що мовою навчального процесу є і буде українська. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

“Жахливий інцидент, який стався в гімназії №4 міста Одеса, де вчителька дозволила собі неприпустиму поведінку з дитиною через українську мову – це відповідь на питання, яку насправді мову намагаються утискати та яка потребує державного захисту в Україні”, - сказав Тарас Кремінь.

Він зазначив, що як Уповноважений із захисту державної мови, освітянин і батько, заявляє, що подібні вчителі, вихователі чи методисти, які все ще дозволяють собі так поводитися з дітьми, не мають жодного права займати такі посади.

“Нагадую, що відповідно до законів України “Про освіту” та “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою навчального процесу є і буде українська. Звертаюся до Міністерства освіти і науки України з вимогою провести відповідну роз’яснювальну роботу з усіма навчальними закладами, щоб попередити та не допустити подібних випадків утиску здобувачів освіти. Вважаю, що будь-які прояви дискримінації людини, в тому числі за мовною ознакою, мають бути покараними”, - додав омбудсмен.

Він також зазначив, що дякує департаменту освіти і науки Одеської міськради та директорові школи за оперативну реакцію – звільнення вчителя.

Нагадаємо, в Одесі вчителька накричала на українськомовну школярку, в міськраді відреагували.

Українські Національні Новини

Суспільство