ukenru
motor-sich-pid-kerivnitstvom-boguslayeva-rokami-prodavala-iranu-zbroyu-yaku-teper-vikoristovuye-rf-u-viyni-skhemi

“Мотор Січ” під керівництвом Богуслаєва роками продавала Ірану зброю, яку тепер використовує рф у війні – “Схеми”

 • 670366 переглядiв

КИЇВ. 25 березня. УНН. Стратегічне українське підприємство "Мотор Січ" під керівництвом Вячеслава Богуслаєва роками продавало товари підсанкційним іранським компаніям зброю, яку тепер використовує рф у війні проти України. Про це йдеться у матеріалі “Схем”, передає УНН.

Деталі

У розпорядженні «Схем» є документи, які свідчать про те, що «Мотор Січ» продавала підприємствам Ірану, які перебували під санкціями США та Євросоюзу до запровадження обмежень Україною – товари подвійного використання, а саме, авіаційні двигуни АІ-9 та ТВ3-117.

Такі моделі встановлюють як на невеликі транспортні літаки, так і на військові гелікоптери, зокрема типу Ка-52, що використовує росія у війні проти України.

Одна з іранських компаній з санкційного списку РНБО, з керівництвом якої активно комунікував Богуслаєв та його підлеглі, пов’язана з державною військовою промисловістю Ірану, а також, разом з іншою підсанкційною компанією з Ірану – причетна до розробки дронів Shahed-171 та Shahed-136, якими російська армія масово атакує українські міста.
Зазначається, що "Мотор Січ" співпрацювала з наступними іранськими фірмами:

- Design and Manufacturing of Aeroengines (скорочено: DAMA), інша, її ж назва – Turbine Engine Manufacturing Industries (TEM);
- Iran Aircraft Industries (IACI);
- Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company (HESA).

При цьому як DAMA, так і HESA нині перебувають під санкціями США та ЄС за виробництво безпілотників, які використовує рф в атаках на Україну, зокрема й дронів Shahed-171 та Shahed-136.

Сспівпрацюючи з DAMA, "Мотор Січ" користувалась посередництвом білоруської державної компанії "Бєлвнєшпромсєрвіс", яка вже давно перебуває під санкціями за торгівлю з військово-промисловим комплексом Сирії та Ірану.

Крім того, розслідувачі виявили New Aviation Technology and System (NATS), з якою також співпрацював “Мотор Січ”.

Санкції проти NATS досі не запроваджені, хоча в компанії – ті самі люди, які перейшли з підсанкційних іранських підприємств, і тепер працюють просто під іншою "вивіскою".

Доповнення

23 жовтня 2022 року президента промислового гіганта "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва затримали за підозрою у незаконному постачанні до росії українських авіадвигунів.

Служба безпеки України опублікувала аудіозаписи телефонних розмов Богуслаєва, які, як повідомили у спецслужбі, підтверджують його співпрацю із ворогом.

В СБУ зазначили, що навіть після повномасштабного вторгнення агресора посадовець продовжував постачати двигуни та інші запчастини до російських ударних вертольотів.

24 жовтня Шевченківський районний суд Києва відправив під варту президента компанії "Мотор Січ" В'ячеслава Богуслаєва, якого підозрюють у незаконному постачанні в росію українських авіадвигунів.

Українські Національні Новини

Політика