ukenru
mkchkh-pochav-audyt-diialnosti-rosiiskoho-chervonoho-khresta-ta-vyiavyv-porushennia

МКЧХ почав аудит діяльності російського Червоного Хреста, та виявив порушення

 • 21715 переглядiв

Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця провела аудит і створила Наглядову групу Правління для оцінки звинувачень на адресу Російського Червоного Хреста в порушеннях, включаючи його відсутність в окупованих регіонах України, крадіжку майна Українського Червоного Хреста в Криму і політичні заяви посадових осіб, що суперечать гуманітарним принципам.

На офіційному сайті Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з’явився матеріал щодо звинувачень стосовно російського Червоного Хреста. Про це повідомив український омбудсман Дмитро Лубінець, передає УНН.

Деталі

За даними Лубінця Міжнародна федерація товариства Червоного Хреста після низки звинувачень щодо російського ЧХ провели перевірку на достовірність і навіть створили Групу нагляду Правління для оцінки, виявлення та моніторингу і надання Російському ЧХ рекомендацій щодо коригування дій. Ба більше – МФЧХ вже рекомендувала провести навчання принципам міжнародного гуманітарного права для персоналу та волонтерів місцевих відділень.

Також зазначається, що російського ЧХ немає в окупованій східній частині України, а в діяльності російського представництва у Криму виявили серйозні порушення.

Перевірка встановила, що російського Червоного Хреста немає у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях. Щодо присутності у Криму та факту того, що він вкрав майно в Українського Товариства – в матеріалі немає жодної згадки. Однак згадали про табір "Артек" – тут вони обіцяють "серйозно все переглянути.

– повідомив Лубінець.

Серед іншого перевірка показала, що деякі особи російського Червоного Хреста робили політичні заяви, які не відповідають принципам МКЧХ.

Щодо Павла Савчука, який підписав угоду про співпрацю з дитячим табором "Артек", то його належність до "Загальноросійського народного фронту", який у грудні 2023 року запустив збір необхідних підписів для офіційної реєстрації головного терориста і воєнного злочинця кандидатом на президентських виборах, повідомили, що він більше не є членом того ж таки народного фронту.

– повідомив український омудсман.

Зазначається, що наглядова група Правління надасть свої висновки протягом найближчих 4-х місяців із регулярним оновленням Правління.

Своєю чергою Лубінець зазначив щонайменше три аспекти, які Міжнародна організації ЧХ має врахувати у перевірці.

На моє переконання, Групі варто також надати висновки щодо низки інших порушень, які зробив Російський Червоний Хрест. Зокрема, щодо: * збору Російським Червоним Хрестом коштів для підтримки сімей мобілізованих та військовослужбовців;  * викрадення приміщень, автомобілів, оргтехніки в Українського Червоного Хреста у Криму; * підтримки кампанії з мобілізації для війни в Україні.

– перерахував Лубінець.

Лубінець також висловив сподівання, що за 4 місяці організації не забракне сили і сміливості рішуче відреагувати на очевидні порушення Російського Червоного Хреста.

Тетяна Салганік

Війна