mizhnarodnyi-den-chaiu-vidznachaietsia-na-chest-prav-pratsivnykiv-chainoi-haluzi

Міжнародний день чаю, День працівників суду України. Що ще можна відзначити 15 грудня

 • 35940 переглядiв

15 грудня відзначається Міжнародний день чаю, а також професійне свято працівників української судової системи, яке приурочене заснуванню Генерального суду УНР у 1917 році.

Сьогодні, 15 грудня відзначається Міжнародний день чаю. Подія була започаткована у 2005 році на честь прийняття "Світової Декларації Прав працівників чайної індустрії", пише УНН.

Спершу цю подію відзначали у країнах, які є найбільшими виробниками чаю у світі: Індії, Шрі-Ланці, В’єтнамі, Непалі, Індонезії, Китаї, Бангладеш, Кенії, Уганді, Танзанії, Малайзії та Малаві.

За легендою, чайний напій відкрив китайський покровитель землеробства та медицини Шень-нун. У 2737 році до н.е. в ємність з окропом випадково впав чайний лист, напій з нього вийшов цілющим.

Спершу, чай почали використовувати як ліки, а вже пізніше – як приємний напій. До речі, виробництво чаю розпочалося ще у далекому 10 столітті до н.е., про що свідчить письмова згадка.

В Україні сьогодні професійне свято суддів та усіх працівників судових органів. Подія була започаткована указом президента у 2000 році.

Дата обрана не випадково – саме 15 грудня 1917 року в Українській Народній Республіці був запроваджений Генеральний суд як вищий орган судової системи. До його складу входили: цивільний, адміністративний та карний департаменти.

Дія першого Генерального суду УНР поширювалася по всій країні, а його діяльність полягала у нагляді за діяльністю судів та окремих суддів. На чолі установи мав стояти генеральний суддя, який був найстарший за віком. Вперше склад Генерального суду УНР був затверджений у січні 1918 року шляхом голосування Малої ради. А перше засідання мало місце 15 січня наступного року.

Це було першим кроком в створенні повноцінної судової системи в незалежній Українській державі.

Ще сьогодні усі бажаючі можуть приєднатися до святкування Дня Заменгофа.

Подія встановлена на честь дня народження Людвіка Лазаря Заменгофа – польського лікаря-окуліста, лінгвіста та творця мови есперанто.

Заменгоф мріяв створити універсальну міжнародну мову. У 1887 році він видав перший підручник присвячений цій мові.

Нині у світа нараховується близько двох мільйонів носіїв мови есперанто.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті преподобного Павла Латрського.

Павло осиротів у юному віці, і став пастухом. Згодом став послушником монастиря біля гори Латр на території сучасної Туреччини.

Навіть замість сну він постійно молився, дав обітницю мовчання. За таку відданість вірі отримав від Господа дар зцілення та пророцтва.

Іменини 15 грудня сьогодні святкують Павло, Степан, Володимир.

Захар Подкидишев

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    Міноборони виграло арбітражів на майже мільярд гривень

     • 41096 переглядiв