ukenru
misiyi-nato-u-moskvi-ta-rosiyi-u-bryusseli-mozhut-vidnoviti-robotu

Місії НАТО у Москві та Росії у Брюсселі можуть відновити роботу

 • 20525 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Союзники з НАТО зацікавлені у можливості відновлення офісів Альянсу в Москві та російської місії у Брюсселі. Про це заявив на брифінгу за підсумками засідання ради Росія-НАТО Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, передає кореспондент УНН.

Цитата

"І Росія, і союзники НАТО висловили необхідність відновлення діалогу та вивчення графіка майбутніх зустрічей. Союзники НАТО готові знову зустрітися з Росією, щоб провести детальніші обговорення, покласти на стіл конкретні пропозиції і добитися конструктивних результатів", - сказав Генсек.

"Щодо ліній зв'язку, союзники по НАТО зацікавлені у розгляді шляхів поліпшення цивільних та військових каналів зв'язку, а також можливості відновлення наших відповідних офісів у Москві та Брюсселі", - додав він.

Деталі

За словами Столтенберга, в НАТО хотіли б обговорити з РФ конкретні шляхи підвищення прозорості військових навчань, запобігання небезпечним військовим інцидентам, зниження космічних і кіберзагроз.

Союзники також запропонували розглянути питання контролю над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження. Зокрема, розглянути взаємні обмеження на ракети та ядерну політику.

Що було раніше

Раніше сьогодні у Брюсселі відбулося засідання Ради Росія-НАТО, на якому обговорювали ситуацію з безпекою в Європі, зокрема навколо України.

Контекст

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. До вимог Москви належать: заборона вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван у телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду Росія-НАТО та по лінії ОБСЄ. Але Москва має зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні “пропозиції” Росії, і такий діалог має відбуватися у консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані гарантії безпеки, яких вимагає Росія, обговорювали б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в межах діалогу з безпеки з Росією потребує присутності Києва за столом переговорів.

Зі свого боку Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях.

Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ та США глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що “гарантії безпеки” Путіна щодо сфери впливу є неправомірними.

10 січня в Женеві відбулися російсько-американські переговори щодо "гарантій безпеки", яких вимагає РФ. 

Українські Національні Новини

Політика