ministri-yes-obgovoryat-prodovzhennya-pidtrimki-ukrayini-u-dovgostrokoviy-perspektivi-borrel

Міністри ЄС обговорять продовження підтримки України у довгостроковій перспективі - Боррель

 • 372180 переглядiв

КИЇВ. 20 липня. УНН. Міністри закордонних справ Європейського Союзу обговорять шляхи продовження довгострокової підтримки України на тлі російських атак на порти Одещини. Про це на брифінгу повідомив Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, додавши, що представить міністрам план фінансової підтримки Києва в наступні роки, передає УНН.

Цитата

"Ми обговоримо, як продовжувати підтримувати Україну в довгостроковій перспективі, а також безпекові зобов’язання та гарантії для України з нашого боку, що означає збільшення ресурсів Європейського миротворчого фонду. Я збираюся представити пропозицію збільшити потужність Європейського миротворчого фонду, що становитиме значну суму грошей. Сподіваюся, що міністри це підтримають", - розповів головний дипломат ЄС.

Деталі

Боррель відмовився називати, наскільки він пропонує збільшити фонд, оскільки, за його словами, спочатку необхідно отримати політичну згоду міністрів.

"Зрозуміло, що ми повинні більше співпрацювати з Україною, маючи стабільний інструмент. Тому що Україна потребуватиме підтримки не щомісячно, а довгостроково і структурно, постійно", - резюмував він.

Крім цього, дипломат прокоментував обстріли російськими військами по портах Одеси, зазначивши, що це "дуже-дуже сумна ситуація". Він додав, що це також стане однією з тем для обговорень серед глав МЗС Євросоюзу.

"Це щось нове. Бо принаймні досі зерно не вивозили, але й не знищували. Будь-який корабель, військовий корабель тощо є ціллю для військових дій росіян, і вони йдуть далі, щоб продовжувати перешкоджати Україні експортувати їхнє зерно. Це має два наслідки. Перш за все для самої України - позбавлення ресурсів. І по-друге, для решти світу - позбавлення критичного ресурсу. Зерно є важливим ресурсом" - підкреслив Боррель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія спричиняє глобальну продовольчу кризу через вихід із "зернової угоди" - Боррель

За його словами,  виходом із ситуації, що склалася, є збільшення військової допомоги Україні.

"Якщо їх бомблять, ми маємо забезпечити протиповітряну потужність. Якщо росіяни використовують безпілотники, ми повинні забезпечити їх протиповітряними засобами для знищення цих безпілотників... Масштабні атаки ці останні три ночі вимагають відповіді з нашого боку. Але відповідь може бути лише одна – надання додаткових військових ресурсів. Це стає дуже серйозним", - підсумував він.

Нагадаємо

Аналітики на основі розвідданих Міноборони Великої Британії прогнозують, що російський чорноморський флот, ймовірно, буде намагатись активно перешкоджати будь-якій торгівлі в регіоні, однак наражаючись на протидію з боку української оборони.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі