mininfrastruktury-zapuskaie-pilotnyi-proiekt-z-navchannia-vodiiok-avtobusiv

Мінінфраструктури запускає пілотний проєкт з навчання водійок автобусів

 • 19408 переглядiв

В Україні стартує пілотний проєкт з навчання жінок водінню автобусів для подолання кадрового дефіциту. Ініціатива спрямована на створення нових вакансій та впровадження стандартів гендерної рівності у транспортній галузі.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з ООН Жінки ініціює пілотний проєкт, спрямований на навчання жінок водінню автобусів. Про це повідомили у Мінінфраструктури, пише УНН.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України разом з ООН Жінки в Україні домовились про запуск пілотного проєкту, метою якого є навчання жінок-водійок для роботи в сфері міських пасажирських перевезень автобусами.

Цей проєкт, який фінансується за підтримки Швеції, розроблено для відповіді на кадровий дефіцит у цій галузі, посилений повномасштабним вторгненням.

Мета пілотного проєкту – забезпечити перепідготовку та перекваліфікацію жінок-водійок у сфері міського та муніципального транспорту, а саме автобусів. Це перша ініціатива Міністерства спрямована як на подолання дефіциту кадрів, так і задля подолання стереотипів та упереджень щодо професій. За останніми даними, дефіцит водіїв автобусів у регіонах складає близько 30%, а це близько шести тисяч співробітників. Вдячний нашим партнерам з ООН Жінки за підтримку цієї ідеї та готовність разом реалізувати цей амбітний проєкт

– наголосив заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

Основні цілі ініціативи включають:

  • створення нових вакансій та розвиток професійних навичок жінок у секторі громадського транспорту, згідно з вимогами транспортної реформи в Україні та стандартами ЄС;
  • збільшення можливостей для працевлаштування жінок в галузі пасажирських перевезень;
  •  впровадження стандартів забезпечення гендерної рівності на комунальних підприємствах у сфері пасажирського транспорту.

Цей проєкт дуже важливий для підтримки жінок, які зацікавлені у виході на ринок праці. Він дасть їм нові навички та доступ до роботи водійками автобусів. Для ООН Жінки також дуже важливо, що в цьому проєкті залучені роботодавці, разом з якими ми працюємо над забезпеченням повної рівності на робочому місці та усуненням дискримінації

 – підкреслила Представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер.

Проєкт також передбачає навчання жінок для здобуття кваліфікаційної картки водія (код 95), яка є офіційним документом, що засвідчує відповідність професійних навичок водіїв автобусів європейським стандартам.

Окрім цього, в рамках пілотних комунальних підприємств проведуть серію освітніх заходів для впровадження стандартів, що гарантують дотримання прав жінок на робочому місці, а також для моніторингу дотримання цих прав.

За результатами моніторингу будуть викладені рекомендації та розроблений план їх втілення для забезпечення рівних прав жінок у транспортній галузі.

Нагадаємо

До Київського метрополітену надійшло 450 заявок на роботу, із яких більшість становлять жінки. Наразі одна жінка навчається на машиніста потяга і планує розпочати роботу вже наприкінці цього року, адже навчання важке та триває близько 10 місяців.

Популярні

Новини по темі