ukenru
minfin-vistupiv-proti-skasuvannya-vidshkoduvannya-pdv-pri-eksporti-oliynikh

Мінфін виступив проти скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних

 • 9371 переглядiв

КИЇВ. 15 травня. УНН. Міністерство фінансів не підтримує скасування бюджетного відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Про це заявив директор департаменту з питань податкової та митної політики відомства Юрій Романюк під час круглого столу: "Зміна режиму оподаткування ПДВ експортних поставок олійних культур", передає УНН з посиланням на прес-службу Всеукраїнської аграрної ради.

"Міністерство фінансів не ініціювало ці зміни наприкінці минулого року і навіть їх не підтримувало. Ми були проти скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних", - підкреслив він.

Поряд з цим, Мінфін підтримує усі законодавчі ініціативи, спрямовані на повне або часткове скасування "олійних поправок", додав Романюк.

Також проти скасування відшкодування експортного ПДВ для сої та ріпаку виступили у Мінагрополітики, розповіли у ВАР.

Аграрії, як і раніше, переконані, що якщо експортне відшкодування ПДВ для олійних буде скасоване, щорічні втрати фермерів сягнуть понад 8 млрд грн. Тому сільгоспвиробники вимагають від парламенту ухвалити законопроект №7403-2, яким повертається відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку.

"Не можна у державній політиці приймати рішення, які підтримують одну галузь за рахунок іншої. Зараз нам пропонують так звані компромісні варіанти – зниження ставки оподаткування, або збереження відшкодування ПДВ лише для тих сільгоспвиробників, які самостійно експортують сою. Однак, компроміси необхідно шукати "до", а не "після" прийняття відповідних рішень", - підкреслив заступник голови ВАР Михайло Соколов.

Повідомляється, що на сьогодні вказаний законопроект №7403-2 підтримали 15 обласних рад, міжнародні установи, низка народних депутатів та усі найбільші аграрні асоціації.

Нагадаємо, аграрії два тижні бастували під стінами Верховної Ради проти "соєвих поправок", або як їх ще називають "поправок Хомутинніка". Вони впевнені, що саме народний депутат Віталій Хомутиннік ініціював у грудні минулого року зміни до Податкового кодексу України в частині скасування відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку, щоб збільшити прибутковість власного агрохолдингу "Кернел", який переробляє олійні культури.

Раніше УНН повідомляв, що за чотири місяці поточного року "Кернел" отримав з бюджету понад 2,2 млрд грн відшкодування ПДВ.

Українські Національні Новини

Економіка