minfin-ochikuie-shcho-u-2025-rotsi-potreba-ukrainy-u-zovnishnomu-finansuvanni-zbilshytsia-na-12-15-miliardiv-dolariv

Мінфін очікує, що у 2025 році потреба України у зовнішньому фінансуванні збільшиться на 12-15 мільярдів доларів

 • 16519 переглядiв

Мінфін прогнозує збільшення потреби у зовнішньому фінансуванні на 12-15 млрд доларів у 2025 році. Україна розраховує залучити ще 13,5 млрд доларів зовнішнього фінансування до кінця 2024 року.

Виходячи з оновлених прогнозів на 2025 рік, потреба у зовнішньому фінансуванні збільшиться на близько 12-15 мільярдів доларів. Про це заявила заступниця міністра фінансів України Ольга Зикова, передає УНН.

Деталі

За її словами, завдяки системній роботі з міжнародними партнерами та імплементації необхідних реформ і заходів, у 2024 році вдалося залучити вже близько 24,7 млрд доларів прямої бюджетної підтримки. Отримані кошти є результатом ефективного виконання індикаторів та впровадження реформ за програмами співпраці з донорами.

У Мінфіні також вказали на фінансові виклики у 2025 році, зокрема про необхідний обсяг зовнішнього фінансування на наступний рік та шляхи його забезпечення.

Кожен четвертий долар: Україна цього року отримає понад 25% міжнародної допомоги як гранти - Мінфін21.08.24, 14:49

Згідно з розрахунками МВФ у програмі Extended Fund Facility, на 2025 рік потреба у зовнішньому фінансуванні оцінюється на рівні 22,7 млрд доларів. Виходячи з перегляду припущень, на яких базується прогноз на наступний рік, потреба у зовнішньому фінансуванні збільшиться на 12 – 15 млрд доларів. Активність бойових дій та ризики тривалості війни, а також систематичне зростання видатків сектору безпеки і оборони, є ключовими чинниками, що впливають на зростання фінансових потреб

– наголосила заступниця міністра.

Щодо використання прибутків зі знерухомлених суверенних активів рф на користь України заступниця міністра фінансів зазначила, що позиція Уряду залишається незмінною.

Важливо знайти механізми, щоб якнайшвидше забезпечити Україну додатковими фінансовими ресурсами на 2025 рік. В цьому контексті спільне рішення G7 щодо створення механізму фінансування, забезпеченого доходами, що генеруються замороженими російськими активами, на користь України є критичним для повноцінного фінансування всіх бюджетних потреб

 - підкреслила Зикова.

Доповнення

Зикова підкреслила, що до кінця 2024 року  реформ за програмами співпраці з донорами. До кінця цього року Україна розраховує залучити ще близько 13,5 млрд доларів зовнішнього фінансування:

Бюджетні видатки цього року зросли на 10%: на що спрямували найбільше19.08.24, 13:31

  • близько 4 млрд євро від Євросоюзу в рамках фінансового інструменту Ukraine Facility;
  • понад 3,9 млрд доларів від США;
  • близько 2,2 млрд доларів від МВФ за результатами виконання Програми EFF;
  • близько 2 млрд доларів від Уряду Японії;
  • близько 500 млн доларів від Великої Британії.

Нагадаємо

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що станом на кінець липня дефіцит бюджету України зріс, зазначивши що загальна потреба досягає 12 млрд доларів.

Володимир Омельченко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі