ukenru
mi-vvazhayemo-scho-vidbulosya-vtorgnennya-v-ukrayinu-golovne-iz-zustrichi-genseka-oon-z-putinim

Ми вважаємо, що відбулося вторгнення в Україну: головне із зустрічі генсека ООН з путіним

 • 199472 переглядiв

КИЇВ. 26 квітня. УНН. В ООН вважають так звану "спецоперацію" росії в Україні вторгненням. Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш на зустрічі із російським диктатором володимиром путіним. УНН зібрав вам головні тези з зустрічі.

Генсек ООН Антоніу Гутерріш:

Генсек заявив про наявність "чіткого розуміння" того, що "нам потрібен багатосторонній порядок, заснований на статуті ООН та міжнародному праві".

"Я розумію, що російська федерація має низку претензій щодо того, що відбувається в Україні, а також європейської глобальної безпеки", - сказав Гутерріш.

"Я розумію невдоволення, яке у вас є. Але, на наш погляд, ці невдоволення необхідно завершувати, ґрунтуючись на різних інструментах, запропонованих статутом ООН", підкреслює Генсек ООН.

В ООН твердо вірять, що порушення територіальної цілісності будь-якої країни не відповідає статуту ООН.

"І ми глибоко стурбовані у зв'язку з тим, що зараз відбувається. Ми вважаємо, що сталося вторгнення на територію України", - заявив він.

Генеральний секретар запропонував створити гуманітарну Контактну групу, в якій ООН, Україна та росія зможуть "спільно обговорювати ситуацію для того, щоб (гуманітарні) коридори були по-справжньому ефективні, щоб ні в кого не було приводів уникати створення цих коридорів".

В ООН розуміють, яка складна ситуація у Маріуполі.

"ООН готова повністю мобілізувати свої логістичні можливості, людські ресурси разом із МКЧХ… Ідея в тому, що нам потрібно працювати спільно, разом із збройними силами як росії так і України, щоб раз і назавжди вирішити проблему. Це буде початкова операція щодо евакуації цивільних осіб із заводу", - сказав Генсек.

В ООН кажуть, що з МКЧХ за три дні готові провести оцінку ситуації.

російський диктатор володимир путін:

Диктатор почав з того, що росія була "вимушена" визнати так звані "ДНР" та "ЛНР", і, згодом, напасти на Україну, що він назвав "військовою операцією", а "вся проблема", з його слів, почалася після "перевороту" у країні.

Також за його словами, Москва не відмовляється вести переговори з метою досягти дипломатичних домовленостей.

"Незважаючи на те, що йде військова операція (війна – ред.), ми все ж таки розраховуємо на те, що нам вдасться досягти домовленостей і на дипломатичному треку - ми ведемо переговори, не відмовляємося від них", - сказав путін.

Також він заявив, що українська сторона на переговорах нібито наполягає, що питання тимчасово окупованих Криму та Донбасу мають вирішуватись на зустрічі глав держав.

"Для нас зрозуміло, що ці питання, якщо ми віднесемо їх на рівень глав держав, не вирішивши їх попередньо хоча б у рамках проекту угоди, для нас ясно, що вони ніколи вирішені і не будуть. У цьому випадку підписуватись під гарантіями безпеки, вирішивши питання територіального характеру, ми просто не можемо", - сказав Путін.

російський диктатор запропонував Гутеррішу оцінити "умови утримання" полонених українських громадян.

Також, за його словами, на території Маріуполя бойові дії нібито не ведуться.

Відповідаючи на заяву Гутерріша про порушення територіальної цілісності, путін знову згадав про невизнане Косово.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський вважає, що візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша спочатку до росії, потім до України, здається алогічним.

Українські Національні Новини

Політика