ukenru
mera-vinnytsi-morhunova-prysoromyly-minimalnymy-vydatkamy-z-biudzhetu-na-dopomohu-ukrainskii-armii-detali

Мера Вінниці Моргунова "присоромили" мінімальними видатками з бюджету на допомогу українській армії: деталі

 • 366401 переглядiв

Мера Вінниці Моргунова "присоромили" мінімальними видатками з бюджету на допомогу українській армії.

З бюджету Вінниці, мером якої є представник "Української стратегії Гройсмана" Сергій Моргунов, виділяється чи не найменше коштів на допомогу Збройним силам України. Про це свідчить рейтинг, складений Комітетом виборців України, пише УНН.

Згідно з рейтингом видатків обласних центрів на Сили оборони України у 2023 році, першу сходинку посів Київ, який минулого року спрямував на підтримку Сил оборони близько 9 мільярдів гривень. Це майже стільки ж, скільки усі інші обласні центри разом.

На другій сходинці рейтингу - Дніпро, 1,6 мільярда гривень. Також у першу п'ятірку рейтингу увійшли Хмельницький  - 1,5 млрд грн, Житомир - 1,3 млрд грн, Одеса - 1,1 млрд грн.

Вінниця у цьому рейтингу - на передостанньому місці зі скромними 118 мільйонами гривень. Місто, яким керує соратник Гройсмана, випереджає лише Ужгород.

У КВУ зазначають, що загальна сума допомоги, яку обласні центри та столиця надали минулого року Силам оборони, становить 19,5 мільярда гривень.

При цьому, частка Києва становить 45,6% спільних витрат обласних центрів. Внесок Дніпра, який посів другу сходинку рейтингу, - 8,3%. Частка Хмельницького - 7,7%, Житомира - 6,9%, Одеси - 5,9%.

За цим показником Вінниця впевнено ділить останню сходинку з Ужгородом - 0,6%.

Також у Комітеті виборців України уточнили, що для складання рейтингу у лютому 2024 року Комітет виборців України розіслав запити на інформацію про загальний розмір видатків з місцевих бюджетів на потреби Сил оборони усім обласним центрам та місту Києву (окрім тих міст, які перебувають під тимчасовою окупацією).

Відповіді було отримано від 15 міст: Київ, Хмельницький, Житомир, Одеса, Миколаїв, Чернівці, Чернігів, Рівне, Запоріжжя, Кропивницький, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Харків, Івано-Франківськ.  Інформація щодо інших облцентрів взята з відкритих джерел.

Тобто, у Вінниці, фактично, намагалися приховати інформацію про видатки з бюджету міста на підтримки ЗСУ, адже не відповіли на запит.

Судячи з більш ніж скромних цифр, вихвалятися соратнику Гройсмана явно немає чим.

Від депутатів-однопартійців Гройсмана вимагають покращити допомогу військовослужбовцям: деталі29.02.24, 11:52 • [views_0]

Нагадаємо

У Вінниці маніпулюють цифрою коштів міського бюджету, які цього року планують виділити на підтримку Сил оборони України.

Одна не надто відома громадська організація порівняла бюджети обласних центрів на 2024 рік і дійшла висновку, що у відсотковому відношенні найбільше коштів на підтримку Сил оборони України, нібито, планує виділити саме влада Вінниці.

Зокрема, при бюджеті у 6,68 мільярдів гривень на допомогу ЗСУ планують виділити 655 мільйонів гривень.

При цьому місцеві журналісти звернули увагу, що ці цифри не відповідають дійсності. Так, насправді, доходи Вінниці у 2024 році заплановані на рівні 6,35 мільярда гривень, видатки – 6,55 мільярда. Отже, ні про які 6,68 мільярда не йдеться.

Жителі Вінниці раніше зареєстрували петицію, у якій вимагають спрямувати на підтримку ЗСУ сотні мільйонів гривень, які заплановані у бюджеті міста на 2024 рік на благоустрій, ремонти та подібні речі.

У петиції зазначається, що за ці кошти можна придбати, як мінімум, десятки тисяч дронів. А минулого року у місті виникало чимало скандалів через нераціональне використання коштів громади.

За підрахунками Forbes Україна, протягом дев'яти місяців минулого року з міського бюджету Вінниці на благоустрій міста витратили майже 830 мільйонів гривень.

У соратника Гройсмана спробували пояснити як "на папері" відремонтували ліцей, який постраждав від ракетного удару: деталі04.03.24, 11:40 • [views_0]

Захар Подкидишев

Політика