masshtabni-lisovi-pozhezhi-u-sviti-statistika-ta-prichini-zagoryannya

Масштабні лісові пожежі у світі: статистика та причини загоряння

 • 3192194 переглядiв

КИЇВ. 26 липня. УНН. Надзвичайна спека обрушилась на світ, спричинивши масові лісові пожежі, які забрали життя мешканців країн Європи та Північної Африки, пише УНН.

Греція: від вогню загинуло двоє рятувальників та один цивільний

Греція веде боротьбу з лісовими пожежами, а Міністерство цивільної оборони Греції оголосило евакуацію жителів двох сіл на острові Родос через неконтрольоване поширення вогню.

Мешканцям Массарі та Маллонас наказано переселитися до селища Архангелос, розташованого на сході. Лісові пожежі на острові тривають вже сьомий день, а лише під час минулих вихідних було евакуйовано 19 тисяч людей.

Також уночі на вівторок була проведена евакуація на західному острові Корфу, де перевели в безпечне місце понад 2 тисячі людей, включаючи туристів, а також на острові Евбея і в гірському районі на півдні Пелопоннесу. Лікарі та добровольці надають першу допомогу постраждалим, зокрема, від спеки та зневоднення.

Вже відомо про щонайменше трьох людей, які стали жертвами лісових пожеж, що вирують на грецьких островах.

Зазначається, що загинули двоє пілотів літака, який розбився під час гасіння вогню на одному із найбільших грецьких островів Евбея в Егейському морі. Їм було 34 і 27 років. Також знайшли тіло раніше зниклого безвісти 41-річного місцевого фермера. 

Масштабна пожежа у Франції: для ліквідації залучено 300 пожежників та гідробомбардувальник

Пожежі на півдні Франції спалахнули 25 липня - в Арлі (Буш-дю-Рон), Кань-сюр-Мер (Приморські Альпи) та Аржеле-сюр-Мер (Східні Піренеї).

У районі Буш-дю-Рон 300 пожежників працювали над ліквідацією вогню також було залучено чотири літаки, гелікоптер та гідробомбардувальник.

У Кань-сюр-Мер через спеку оголошено “червону загрозу”.

Північна Африка: від лісових пожеж загинуло 34 людини, з них 10 - військові

Літні пожежі в лісах та полях Алжиру, північна Африка, забрали життя понад 30 людей та стали причиною масової евакуації. Коли температура досягла 48 градусів за Цельсієм у деяких частинах країни було зареєстровано 97 пожеж у 16 провінціях, спричинених сильним вітром.

Внаслідок пожеж, що вирували в житлових районах, загинули щонайменше 34 людини, у тому числі 10 військових.

Також відомо, що щонайменше 26 людей отримали поранення.

Через розповсюдження вогню, за даними міністерства внутрішніх справ країни, близько 1500 людей було евакуйовано з провінцій Беджая, Буїра та Джіджель на схід від столиці Алжиру.

Італія: через масштабну пожежу загинуло 5 людей

Природні катаклізми дістались і до Італії. Через пожежі навіть закрили аеропорт у Палермо на Сицилії. Проте, незважаючи на обставини, влада поки не планує евакуювати туристів.

Також у звʼязку зі спекою у 16 містах, включаючи Палермо і Катанію, оголосили стан підвищеної тривоги. Там зростання температури призвело до регулярних відключень електроенергії та водопостачання.

Внаслідок вогняної катастрофи вже загинуло 5 людей. Серед них 16-річна дівчина, яка загинула від падіння дерева у таборі в районі Брешії. Троє людей загинули під час пожеж у Палермо, та ще одна – в Реджо.

Туреччина: від диму постраждало шестеро людей

У Туреччині у понеділок теж спалахнула масштабна пожежа в районі Кемеру, Анталія. Вогнеборці протягом усієї ночі приборкували лісову пожежу за допомогою гелікоптерів з нічним баченням та наземних бригад. За останніми даними, площа горіння перевищила 180 гектарів у цьому селі.

Також лісові пожежі наблизились до самого курортного міста Кемер. Від диму постраждали шестеро людей. Вони перебувають у лікарні.

На гасіння вогню були залучені гелікоптери, автоцистерни з водою та машин швидкого реагування. 

У Португалії спалахнула лісова пожежа в районі популярного курорту

Пожежа, яка спалахнула в Алькабідече, Кашкайш, у вівторок удень, наразі перебуває під контролем. Пожежники продовжують працювати на місці.

Відомо про 7 постраждалих внаслідок поширення вогню. Усі потерпілі - пожежники, вони стабільні та перебувають в лікарні Кашкайша, очікується, що рятівники будуть виписані з медзакладу в найближчі кілька годин.

Також цивільне населення попереджають про те, що інтенсивність вітру може зростати, а це може викликати поширення вогню до житлових зон.

Що спричинило пожежі?

За останніми дослідженнями, планета нагрілася в середньому на 1,2 градуси за Цельсієм, а Європа — на 2 градуси порівняно з доіндустріальним рівнем, внаслідок чого спекотні та сухі умови, в яких вирують лісові пожежі, стали більш поширеними на континенті.

Вчені не можуть точно знати наскільки велику роль кліматична криза відіграла у лісових пожежах, доки не проведуть детальних досліджень. Але вони прогнозують, що у майбутньому пожежі у регіоні посилюватимуться.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) попереджає, що глобальні середні температури можуть зрости на 1,5 градуса за Цельсієм, порівнюючи з доіндустріальним рівнем до першої половини 2030-х років, якщо країни не встигнуть вжити негайних заходів щодо переходу від викопного палива.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    ВАКС залишив Насірова під вартою

     • 660416 переглядiв

    Заступника голови НАЗК Вишневського звільнили з посади

     • 405605 переглядiв

    Зафіксовано пуск "Кинджалу" в напрямку столиці - КМВА

     • 796737 переглядiв

    У Хмельницькій області працює ППО - ОВА

     • 411034 переглядiв