ukenru
masshtabna-lisova-pozhezha-vosmiy-den-viruye-na-gretskomu-ostrovi-evbeya

Масштабна лісова пожежа восьмий день вирує на грецькому острові Евбея

 • 23748 переглядiв

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Масштабна лісова пожежа, що триває вже декілька днів у північній частині другого за величиною острова Греції, продовжує вирувати у вівторок, густий дим огорнув вулиці сусіднього міста, передає УНН з посиланням на Ekathimerini.

Деталі

Пожежа, що триває з 3 серпня, знищила більшу частину півночі Евбеї, популярного серед туристів острова.

До ранку вівторка пожежа, яка знищила будинки і підприємства й спровокувала евакуацію десятків сіл, все ще тривала, хоча і в менших масштабах, і вирувала недалеко від деяких сіл.

У країні триває і декілька інших лісових пожеж, найзначніші з яких - у південному регіоні Пелопоннесу.

У вівторок влада Греції зосередила свої ресурси на пожежі на Евбеї. Пожежна служба повідомила, що 873 пожежників, 50 наземних бригад і 229 транспортних засобів боролися з пожежею, у тому числі вогнеборці з України, Румунії, Сербії, Словаччини та Польщі. За даними пожежної служби, 14 вертольотів забезпечували підтримку з повітря, у тому числі три з Сербії, два з Швейцарії і два з Єгипту.

Жителі і місцева влада скаржилися на брак сил з пожежогасіння, особливо з повітря, при цьому деякі говорили, що відразу було відправлено недостатньо літаків для скидання води, у результаті чого вогонь розрісся до таких масштабів, що польоти стали занадто небезпечними.

Грецька влада зробили упор на порятунок життів, віддавши накази про евакуацію десятків сіл і кварталів. У 2018 році в результаті смертельної пожежі, що охопила приморське поселення недалеко від Афін, загинуло понад 100 осіб, у тому числі деякі потонули, намагаючись врятуватися від вогню і диму морем.

Але багато жителів і офіційні особи Евбеї стверджували, що накази про евакуацію були часто передчасними, наполягаючи на тому, що жителі можуть залишитися і допомогти силам з пожежогасіння врятувати населені райони.

Супутникові знімки показують величезні руйнування на Евбеї, причому більша частина півночі острова - випалена. Згідно з даними Глобальної інформаційної системи прогнозів лісових пожеж і зображень Європейського агентства з надзвичайних ситуацій Copernicus, на Евбеї згоріло понад 49 тисяч гектарів.

Кадри з дронів зафіксували і руйнування внаслідок спустошливих лісових пожеж, які знищили більшу частину колишнього королівського маєтку Татой, на північ від Афін.

#EMSR527

Now that the wildfire in Attica
#Αττική have been extinguished, our #RapidMappingTeam has issued its damage Grading Product

Burnt Area: 8,377 ha
Population affected: 6,063
Built-up area affected: 663 ha

https://t.co/y5HAr68x4Y pic.twitter.com/u8PCfx1ZRO

— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 10, 2021

#EMSR528

Fire in Ancient #Olympia

Our #RapidMappingTeam has delivered a 3rd Monitoring Product of the #Wildfireswhich had ravaged 13,167 ha at the time of image acquisition (9 August at 9:20 UTC) eg 774 ha more than on 8 August

A 4th Monitoring Product is in preparation pic.twitter.com/t5gpgYmpE3

— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 10, 2021

Доповнення

Пожежі виникли після найсильнішої за останні три десятиліття аномальної спеки в Греції, коли температура піднялася до 45 градусів за Цельсієм. У загальнонаціональному телезверненні в понеділок увечері прем'єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс сказав, що всього за кілька днів по всій країні спалахнули 586 лісових пожеж.

Українські Національні Новини

Новини Світу