maibutnie-astronavtiv-starliner-zalyshaietsia-nevyznachenym-ale-ye-spodivannia-na-povernennia-zi-spacex

Майбутнє астронавтів Starliner залишається невизначеним, але є сподівання на повернення зі SpaceX

 • 13145 переглядiв

NASA вирішує, чи зможуть астронавти Starliner повернутися на своєму кораблі через технічні проблеми. Можливе повернення на SpaceX на початку наступного року, що продовжить місію з 8 днів до 8 місяців.

Досі не зрозуміло, як довго двом астронавтам NASA доведеться залишатися на борту Міжнародної космічної станції (МКС). Передбачається, що можливо, вони полетять на кораблі SpaceX, однак тільки у наступному році.

Пише УНН із посиланням на BBC News.

Деталі

NASA має вирішити до кінця місяця, чи зможуть астронавти Суні Вільямс і Бутч Вілмор, космічного літака Boeing "Starliner", повернутися з Міжнародної космічної станції на своєму транспортному засобі, або їм доведеться чекати, поки їх врятує корабель SpaceX.

На прес-конференції 14 серпня представники NASA вкотре оголосили, що повернення астронавтів відкладається. Якщо інженери визнають, що летіти на кораблі "Starliner" все ж таки небезпечно, то, можливо, Вільямс та Вілмор зможуть повернутися на кораблі конкурента Boeing у сфері приватного освоєння космосу, компанії SpaceX.

Імовірно, що вони полетять на кораблі SpaceX тільки на початку наступного року. У цьому разі експедиція, що планувалася на вісім днів, затягнеться на вісім місяців. 

– пише BBC News.

Довідка

"Starliner" - це частково багаторазовий космічний корабель, який складається з капсули висотою близько трьох метрів для екіпажу та службового модуля. На відміну від Crew Dragon компанії SpaceX Ілона Маска, приземляється не на воду, а на Землю.

NASA активізує роботу з повернення астронавтів Starliner, але остаточного рішення ще немає09.08.24, 12:07

У травні 2022 року Starliner здійснив свій перший успішний безпілотний політ до МКС і провів там чотири дні.

Місія з Суні Вільямс та Бутч Вілмором

"Starliner" стартував 5 червня 2024 року з космодрому на мисі Канаверал у Флориді, незважаючи на так і не усунутий до кінця невеликий витік гелію.

Цей газ використовується для подачі палива в систему двигунів, які використовуються для маневрування в космосі і гальмування під час повторного входу в атмосферу Землі. Витік був мінімальним, інженери вирішили, що на загальний перебіг місії він не вплине, і дозволили запуск

– передає BBC.

Однак за час місії було зафіксовано ще чотири подібні витоки, а під час підльоту до МКС відмовили п'ять із 28 маневрових двигунів.

Удар від конкурента

Якщо обидва астронавти дійсно повернуться зі SpaceX, це стане серйозним ударом - навіть приниженням - для компанії Boeing, яка вважає, що "Starliner" є надійним засобом для повернення двох астронавтів.

Програма розробки цього космічного корабля вже коштувала Boeing додаткові 1,6 мільярда доларів. Вона зазнала численних невдач, включаючи невдалий перший безпілотний політ у 2019 році, і ця перша пілотована місія стартувала з багаторічним запізненням.

Червона планета - не пустельний світ: на Марсі виявлено величезний резервуар підземних вод, є й інші свідчення 14.08.24, 20:21

Популярні

Новини по темі

У Сумах пролунав вибух на тлі повітряної тривоги

 • 20988 переглядiв