ukenru
lytva-vyklykala-povirenoho-u-spravakh-bilorusi-cherez-pohrozy-lukashenka-krainam-baltii-ta-polshchi

Литва викликала повіреного у справах білорусі через погрози лукашенка країнам Балтії та Польщі

 • 40533 переглядiв

Литва викликала тимчасового повіреного у справах білорусі, щоб висловити протест проти неприйнятних заяв президента білорусі олександра лукашенка, який погрожував військовою конфронтацією Литві та Польщі, звинувачуючи їх у створенні військової загрози.

Литва викликала тимчасового повіреного білорусі та вручила йому ноту протесту у зв’язку суперечливими заявами президента олександра лукашенка щодо країн Балтії. Про це пише УНН з посиланням на МЗС Литви. 

Деталі

У п’ятницю 29 березня до МЗС Литви викликали тимчасового повіреного білорусі Ярослава Хмиля, якому вручили ноту протесту у зв’язку з погрозами лукашенка на адресу Литви. 

В МЗС підкреслили, що лукашенко безпідставно звинувачує Литву у "створенні військової загрози" та закликає білоруську армію готуватися до конфронтації з країнами Балтії та Польщею. 

МЗС Литви відзначає, що такі заяви можна розцінювати як подальшу ескалацію агресивної зовнішньої політики білоруської влади, і вони є цілковито неприйнятними… МЗС вимагає, щоб білорусь невідкладно надала офіційні пояснення даної заяви Лукашенка, та вкотре нагадує, що Литва вживатиме усіх можливих заходів для гарантування своєї безпеки, суверенітету і територіальної цілісності

- йдеться в заяві МЗС Литви. 

Контекст 

Напередодні, 26 березня, білоруський президент провів "раптову перевірку боєздатності" білоруських військ на північно-західному кордоні в Гродненській області.

Вони (Польща та Литва - ред.) постійно варнякають про Сувальський коридор, скільки тут кілометрів до території рф? Даремно вони так поводяться 

- заявив лукашенко на одному з відео на кордоні, де він розмовляв з військовими.

Лукашенко наказав бути готовим до військового протистояння, додавши, що в разі війни білорусь "прихопить" шматок Польщі. Водночас він запевнив, що мінськ чи рф не мають намірів нападати на Литву, а на кордоні "будують систему оборони".

Нагадаємо

Білоруський президент олександр лукашенко під час поїздки в прикордонні регіони заявив, що порушників державного кордону потрібно знищувати.

Володимир Омельченко

Новини Світу