lukoil-mozhe-prodaty-svoi-aktyvy-u-bolharii-vkliuchno-iz-naibilshym-npz-cherez-obmezhennia-na-import-z-rosii-nafty

Лукойл може продати свої активи у Болгарії, включно із найбільшим НПЗ, через обмеження на імпорт з росії нафти

 • 40042 переглядiв

Лукойл має намір продати свій бізнес у Болгарії, включаючи найбільший у регіоні нафтопереробний завод, після прийняття болгарських законів, спрямованих на зменшення енергетичної залежності від росії, які Лукойл критикує як заполітизовані та шкідливі для своєї діяльності. Болгарія заперечує дискримінацію і прагне зберегти роботу НПЗ, можливо, з новим стратегічним інвестором.

"Лукойл" збирається продати найбільший в Південно-Східній Європі нафтопереробний завод та інші активи у Болгарії, оскільки тамтешня влада має намір зменшити енергетичну залежність балканських країн від росії. Про це пише Bloomberg, передає УНН.

Деталі

Вже цього тижня парламент Болгарії може затвердити нові правила, що передбачають припинення всього імпорту з березня та скорочення експорту деяких продуктів нафтопереробки. У разі прийняття цих законодавчих поправок нафтопереробний завод Лукойл буде змушений припинити роботу, і ймовірно продати бізнес. У тому числі 220 АЗС і 9 нафтобаз, а також підприємства з бункерування суден і літаків. Про це в російській компанії заявили ще минулого місяця.

Друга за величиною нафтова компанія росії нині переглядає стратегію у зв’язку з ухваленням нових законів. За словами росіян це нібито "штучно роздута політична буря", що шкодить їхньому бізнесу в усьому світі. І все це через ухвалення "дискримінаційних законів та інших несправедливих, упереджених політичних рішень щодо НПЗ", – йдеться у заяві російського виробника.

Міністр фінансів Болгарії Ассен Василєв відкинув звинувачення в дискримінації. Він заявив журналістам, що уряду потрібно буде забезпечити роботу нафтопереробного заводу, можливо, зі стратегічним інвестором.

Контекст

На початку цього року болгарські законодавці схвалили пропозицію про поступове скорочення імпорту російської сирої нафти, вирівнюючи країну з іншими членами Європейського Союзу. Цього місяця правляча коаліція оприлюднила плани припинити цей імпорт вже у березні. Це змусило Нафтохім, нафтопереробний завод Лукойлу на узбережжі Чорного моря, шукати альтернативні джерела палива.

У липні уряд у Софії вже припинив оренду Лукойлом нафтопереробного порту, а на початку цього року антимонопольні органи оштрафували болгарські філії компанії на загальну суму 263 мільйони левів (146 мільйонів доларів) за зловживання домінуючим становищем.

Такими заходами Болгарія збирається остаточно припинити імпорт з росії нафти та експорт продуктів нафтопереробки.

Довідково

Завод Лукойл на узбережжі Чорного моря в Болгарії – Нафтохім, є найбільшим нафтопереробним заводом Південно-Східної Європи.

"Лукойл", у 1999 році купив колишню державну компанію "Нефтохім" і з того часу інвестував туди понад 3,4 мільярда доларів. Нині російська компанія є основним постачальником для роздрібних торговців паливом у Болгарії, а також власником нафтопроводу, що проходить через більшу частину країни. Болгарія поки вільна від правил Європейського Союзу, що забороняють імпорт російської нафти в рамках санкцій проти рф.

Тетяна Салганік

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Генпрокурор Костін зустрівся з главою МЗС Нідерландів

     • 30995 переглядiв

    Атака дронів: в Одесі пролунав вибух - ЗМІ

     • 39818 переглядiв