ukenru
lukashenko-po-telefonu-obgovoriv-iz-putinim-ta-tokayevim-situatsiyu-v-kazakhstani-detali

Лукашенко по телефону обговорив із Путіним та Токаєвим ситуацію в Казахстані: деталі

 • 30688 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Президент Білорусі Олександр Лукашенко обговорив ситуацію в Казахстані з російським лідером Володимиром Путіним, і президентом Казахстану Касим-Жомартом Токаєвим. Про це повідомляє пресслужба білоруського президента, пише УНН.

Цитата

"Президент Білорусі Олександр Лукашенко 5 січня провів телефонні розмови з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним і Президентом Казахстану Касим-Жомартом Токаєвим", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що Лукашенко спочатку з російським, а потім з казахстанським колегами провели консультації щодо ситуації в Казахстані. У постійному контакті знаходяться лідери всіх країн ОДКБ.

Додамо

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до народу і заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і планує "діяти жорстко". Нурсултан Назарбаєв на тлі протестів йде у відставку.

До слова, активісти знесли пам'ятник експрезиденту в Талдикоргані.

Крім того, ЗМІ повідомляють, що протестувальники в Алматі захопили резиденцію президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва, зараз будівля горить.

По всьому Казахстану зараз відбуваються протести і захоплення будівель. У місті Атирау поліція почала стріляти по протестуючих, в результаті чого один з активістів загинув від пострілу в голову.

Контекст

У різних містах Казахстану пройшли мітинги на тлі підвищення цін на скраплений газ. Спалахнули протести після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: з 60 тенге до 120 за літр.

У ніч на середу через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алматі і Мангістауської області надзвичайний стан.

З 5 по 19 січня в цих регіонах діятиме комендантська година, обмеження на в'їзд і виїзд, заборона на продаж зброї та боєприпасів фізособам, проведення мирних зібрань та організацію страйків.

Увечері 4 січня глава держави закликав присутніх "не піддаватися на провокації зсередини і ззовні" і говорив, що влада в країні не впаде. Однак на ранок 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку.

5 січня Токаєв доручив ввести тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин і дизель.

Президент пізніше звернувся до народу і заявив, що вступає на посаду голови Ради безпеки і планує "діяти жорстко".

Українські Національні Новини

Політика