lubinets-pro-litnii-tabir-v-ispanii-yakyi-orhanizuvaly-shakhrai-sytuatsiia-vse-shche-ne-rozviazana

Лубінець про літній табір в Іспанії, який організували шахраї: ситуація все ще не розв’язана

 • 13399 переглядiв

Омбудсман Дмитро Лубінець повідомив про критичну ситуацію в дитячому таборі в Іспанії. Батьки скаржаться на небезпечні умови перебування дітей, відсутність комунікації та санітарні порушення.

Ситуація, яка розгорнулася у дитячому таборі в Іспанії, який організували шахраї й в результаті діти опинилися в нестерпних умовах, все ще не розв’язана. Про це повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі, пише УНН.

"Відпочинок дітей в Іспанії, на думку їхніх батьків, обернувся ризиком для життя і здоров’я. Ситуація все ще не розв’язана! Нещодавно повідомляв про ситуацію, що розгорнулася у дитячому таборі в Іспанії. Я отримав звернення від батьків, чиї діти перебували у дитячому таборі відпочинку Star Time Camp в місті Орхіва, Королівство Іспанія", - написав Лубінець.

Шахраї організували літній табір в Іспанії, в якому українські діти опинилися в нестерпних умовах – Лубінець13.07.24, 13:08

Омбудсман зазначив, що батьки відправили своїх дітей на відпочинок до табору за кордон, однак поїздка обернулася для них ще більшим стресом.

"Я відреагував на звернення батьків щодо цієї ситуації та діяв у межах свого мандату задля захисту прав і найкращих інтересів дітей", - повідомив він.

Лубінець розповів хронологію подій.

"За інформацією, отриманою від батьків, з 6 липня 2024 року діти не виходили на зв’язок, а комунікація з адміністрацією табору була відсутня. Батьки повідомили про незадовільні умови перебування дітей у таборі з порушенням санітарних норм, відсутністю доступу до туалету, питної води, їжі. Після отримання звернення, дав доручення моїй Представниці в Королівстві Іспанія Люсії Задорожній вжити необхідних заходів реагування", - зазначив Лубінець.

7 липня за його словами, Люсія Задорожна з Консулом України у Малазі Крамаренко Світланою та Консулом Бас Ольгою здійснили виїзд до зазначеного табору та встановили факт численних порушень санітарних норм перебування дітей. Керівник закладу взяв на себе зобов’язання усунути недоліки до 9 липня.

"Я направив звернення до МЗС України з проханням доручити Посольству України в Королівстві Іспанія вжити всіх необхідних заходів реагування. Разом з тим підготовив звернення до Омбудсмана Королівства Іспанія з проханням взяти ситуацію під особистий контроль. У відповіді МЗС України від 18 липня зазначено, що 11 та 13 липня були проведені повторні візити до табору. МЗС повідомило, що діти забезпечені всім необхідним, а скарг від них не надходило, що було сконтактовано з місцевою поліцією та Цивільною гвардією Іспанії, які повідомили, що фактів порушень не зафіксовано", - зазначив Омбудсман.

У Варшаві відкрили літній табір для українських дітей02.07.24, 12:52

За його словами, у відповіді МЗС зазначили, що співвласник закладу, громадянин України, повідомив, що "батьки, які неповною мірою були задоволені умовами перебування, отримали компенсацію у розмірі 500 €, а батьки, які були повністю незадоволені, забрали своїх дітей та отримали повне відшкодування вартості за невикористані дні відпочинку".

"Така відповідь виглядає досить дивною, тому що водночас з цим станом на 31 липня до мене надійшло понад 20 звернень від батьків дітей, що перебували у даному таборі, щодо забезпечення захисту порушених прав їхніх дітей, за якими відкрито провадження", - написав Лубінець.

Також Лубінець повідомив, що отримував докори, що з ним не могли зв’язатися щодо роз’яснення цієї ситуації через його особистий номер телефону.

"Здивований таким "звинуваченням", адже мій власний номер не є офіційним каналом комунікації", - вказав Лубінець.

За його словами, 24 липня отримав відповідь від Омбудсмана Королівства Іспанія. Він зазначив, що готовий сприяти та максимально підключити всіх, хто може розв'язати цю ситуацію, над цим зараз ведеться робота.

"У своїх зверненнях батьки вказують на відсутність безпечних умов перебування дітей у таборі. Заявники зазначають, що у них наявні підтверджуючі фото- та відеоматеріали. В одному зі звернень зазначено, що 6 липня у дітей спостерігався головний біль та нудота, дітям було дуже спекотно, оскільки у глемпах відсутні вікна", - розповів Лубінець.

Зі слів однієї заявниці, зв’язатися з адміністрацією табору було неможливо, щоб отримати допомогу. Деякі з батьків інформують у зверненнях, що їхніх дітей виганяють з табору

"Моя Представниця зазначила, що станом на 23 липня батьки найняли адвоката та хочуть подати колективний позов від імені 80 батьків до прокуратури Іспанії. Очікуємо виконання рекомендацій від органів державної влади", - написав Лубінець.

Популярні

Новини по темі