lider-kitayu-maye-zatelefonuvati-zelenskomu-golova-mzs-kanadi

Лідер Китаю має зателефонувати Зеленському - голова МЗС Канади

 • 1796882 переглядiв

Це одне з небагатьох питань, які очільниця канадської дипломатії, за її словами, порушила під час обміну думками зі своїм китайським колегою Цінь Ганом у кулуарах саміту G20 в Індії близько тижня тому.

Цитата

"Ми закликаємо Китай забезпечити, щоб президент Сі провів бесіду з президентом Зеленським. Між двома президентами не було телефонних розмов з 24 лютого 2022 року (початку вторгнення)", - заявила міністр на спільній пресконференції зі своєю норвезькою колегою.

"Ми вважаємо, що Китай може і повинен зіграти свою роль - очевидно, не просто не прийшовши на допомогу росії - щоб ця війна закінчилася, і це саме те, що я сказала своєму китайському візаві", - повідомила Жолі.

Китай (як і росія) є постійним членом Ради Безпеки ООН, а значить, як на такому, на ньому лежить "обов'язок захищати Статут ООН" і забезпечувати стабільність на Європейському континенті, зазначила Жолі.

Доповнення

Наприкінці лютого Пекін оприлюднив свою «позицію щодо політичного врегулювання української кризи», план із 12 пунктів, у якому пропонується «поважати суверенітет усіх країн», «відмовитися від менталітету холодної війни» і «припинити бойові дії» в надії «почати мирні переговори».

Декількома днями раніше Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон має у своєму розпорядженні документи, що свідчать про те, що китайський уряд може планувати постачати зброю і боєприпаси до росії.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Мелітополі пролунало з десяток гучних вибухів - мер

     • 997800 переглядiв

    Харкову повністю повернули світло

     • 754003 переглядiв