ukenru
ksu-popovnilasya-novim-suddeyu-za-kvotoyu-prezidenta

КСУ поповнився новим суддею за квотою Президента

 • 153918 переглядiв

КИЇВ. 19 травня. УНН. Новопризначена суддя Конституційного Суду України Оксана Грищук склала присягу судді під час спеціального пленарного засідання Конституційного Суду, повідомляє УНН з посиланням на інформацію КСУ.

Цитата

"Сьогодні, 19 травня, на спеціальному пленарному засіданні Конституційного Суду України відбулася урочиста церемонія складення присяги новопризначеною суддею Конституційного Суду України Грищук О.В.", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Окрім того, як вказано, на спеціальному пленарному засіданні Грищук включили до персонального складу Першого сенату та Другої колегії суддів Першого сенату.

Доповнення

Грищук Оксана Вікторівна призначена суддею КСУ указом Президента України від 26 листопада 2021 року № 596/2021.

30 листопада 2021 року КСУ відтермінував приведення до присяги Оксани Грищук та Олександра Петришина, яких Президент Володимир Зеленський своїми указами призначив суддями КСУ - у КСУ тоді поставили під сумнів наявність вакансій за квотою Президента України.

Усе це відбувалося на тлі того, як Верховний Суд визнав протиправним та скасував указ Президента України Володимира Зеленського про скасування призначення Олександра Тупицького суддею Конституційного Суду.

Йдеться про указ, який Президент України Володимир Зеленський підписав 27 березня минулого року і яким скасував укази ще часів Януковича про призначення суддями КСУ Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Раніше Президент відсторонив Тупицького від посади судді КСУ.

Зеленський вирішив звільнити указом Олександра Тупицького з посади голови КСУ, адже на його думку, роботу судді супроводжували різні політичні та бізнесові групи.

Перед цим в ОГП вказували, що Офіс Генерального прокурора повідомив про підозру Тупицькому у здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка (ст. 386 та ч. 2 ст. 384 КК України) — й надіслав клопотання Президенту України Володимиру Зеленському щодо відсторонення Тупицького з посади голови КСУ. Тупицький є фігурантом й інших справ.

Українські Національні Новини

Політика