ukenru
ks-latviyi-viznav-zakonnim-perevedennya-shkil-natsmenshin-na-latisku-movu-navchannya

КС Латвії визнав законним переведення шкіл нацменшин на латиську мову навчання

 • 7159 переглядiв

КИЇВ. 23 квітня. УНН. Конституційний суд (КС) Латвії визнав реформу з переведення шкіл національних меншин на латиську мову навчання такою, що відповідає основному закону республіки. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу відомства.

Згідно з повідомленням прес-служби, конституційний суд країни постановив, що ухвалена у березні 2018 року мовна реформа в школах нацменшин відповідає низці статей конституції Латвії, у тому числі другому реченню 91-ї статті, де йдеться, що "права людини реалізуються без будь-якої дискримінації".

Реформа також відповідає 112-й статті конституції країни, згідно з якою "кожен має право на освіту, держава забезпечує можливість безплатного отримання початкової та середньої освіти", а також 114-й статті, в якій сказано, що "особи, які належать до нацменшин, мають право зберігати і розвивати свою мову, етнічну та культурну самобутність".

У прес-службі КС країни відзначили, що відповідно до розробленої міністерством освіти і науки Латвії реформи, школи нацменшин перейдуть на викладання більшості предметів латиською мовою. Наприклад, уроки російської передбачається залишити лише для кількох предметів (російська мова, російська література), а також для "предметів, пов'язаних з культурою та історією". Поступова реалізація реформи почнеться з початку нового навчального року, а завершиться до 1 вересня 2021 року.

Освітня реформа викликала хвилю невдоволення серед російськомовних жителів Латвії, які становлять близько 40% населення країни. Захисники російських шкіл вже провели безліч масових мітингів, маніфестацій і акцій в знак протесту проти реформи.

Нагадаємо, у вересні 2017 року Україна була затверджена освітня реформа, згідно з якою, в школах для нацменшин вводиться обов'язкове навчання українською мовою.

Як повідомляв УНН, Угорщина сприйняла проведення освітньої реформи в Україні як "удар в спину".

Українські Національні Новини

Новини Світу