kryptofirma-shcho-ymovirno-nalezhyt-rosiiskym-torhovtsiam-zbroieiu-perevela-42-mln-dol-u-tsyfrovyi-hamanets

Криптофірма, що ймовірно належить російським торговцям зброєю, перевела 4,2 млн дол. у цифровий гаманець

 • 24132 переглядiв

Криптовалютна фірма Copper Technologies, яка нібито належить російському торговцю зброєю Джонатану Зіменкову, переказала понад 4,2 мільйона доларів США у вигляді цифрових активів на криптогаманець Зіменкова у травні 2021 року, за 19 місяців до того, як проти нього було запроваджено санкції США за допомогу російським військам.

Криптовалютна фірма, яка ймовірно належить власнику російської мережі торгівлі зброєю, перевела цифрові активи на суму понад 4,2 мільйона доларів на крипто-гаманець, пише УНН із посиланням на The Guardian.

Аналіз криптозаписів, проведений Guardian і Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ), показує зв'язок між однією з провідних криптовалютних компаній і російсько-ізраїльським громадянином Джонатаном Зіменковим.

Він потрапив під санкції США у лютому 2023 року за звинуваченням у допомозі російським військам під час повномасштабного вторгнення в Україну, в рамках так званої "мережі Зіменкова". Його батько, Ігор Зіменков, очолює цю мережу, що торгує зброєю та ухиляється від санкцій.

Записи свідчать, що компанія Copper Technologies переказала мільйони доларів у криптовалюті в травні 2021 року на гаманець, який належав Джонатану Зіменкову. Санкції проти нього були введені через 19 місяців. У цей час компанія Copper Technologies, що мала зв'язки з колишнім міністром фінансів Філіпом Хаммондом, переїхала з Лондона до Швейцарії.

Хоча на момент транзакції Зіменков не був об'єктом санкцій, Управління з контролю за іноземними активами США вважає, що мережа діяла активно протягом декількох років до введення обмежень на 22 фізичні та юридичні особи у кількох країнах.

Мережа Зіменкова брала участь у різних угодах, включаючи транзакції з російською кібербезпекою, продаж вертольотів за кордон та спроби поставок зброї в невизначену африканську країну.

Журнали блокчейну показують, що в травні 2021 року Copper Technologies передала Джонатану Зіменкову більше 1700 одиниць ефіру, що на той момент було вартістю понад 4,2 мільйона доларів. Ця транзакція складалася з двох переказів в один день. Мета цих транзакцій і джерело цифрових активів залишаються невідомими. Зіменков відмовився коментувати цю ситуацію.

Міністерство фінансів США оголосило про санкції проти Зіменкових, стверджуючи, що вони брали участь у проектах, які мають відношення до обороноздатності росії, зокрема, у постачанні високотехнологічних пристроїв російським оборонним компаніям, які опинилися під санкціями.

Ігор та Джонатан Зіменкові відомі своїми зв'язками з російськими оборонними фірмами, їхнюю співпрацю з такими компаніями, як "Рособоронекспорт" і "Ростех", які також стали об'єктом санкцій. Міністерство фінансів заявило, що обидва чоловіки співпрацювали з цими компаніями, щоб сприяти продажу російської оборонної продукції урядам інших країн.

Нагадаємо

За перші дев'ять місяців минулого року росія імпортувала чіпів, які потенційно можуть бути використані для виробництва зброї, на суму понад 1 мільярд доларів. Більше половини з них було вироблено американськими та європейськими компаніями

Популярні

Завтра в Україні не планують відключати світло

 • 64217 переглядiв

Від Іспанії буде додаткова ППО – Зеленський

 • 88862 переглядiв

Україна та Португалія підписали угоду про безпеку

 • 86064 переглядiв

Новини по темі

ЄС про слова Папи Римського: "Мир у руках путіна"

 • 63375 переглядiв

Постачання продуктів для ЗСУ: ДОТ уклав перші договори

 • 31856 переглядiв