krayini-zakhidnoyi-afriki-pogrozhuyut-zastosuvati-silu-yakscho-prezident-nigeru-ne-bude-ponovleniy-na-posadi-protyagom-tizhnya

Переворот у Нігері: країни Західної Африки погрожують застосувати силу, якщо президента не поновлять на посаді протягом тижня

 • 704552 переглядiв

КИЇВ. 31 липня. УНН. Країни Західної Африки дали лідерам державного перевороту в Нігері один тиждень, щоб відновити на посаді демократично обраного президента країни Мохамеда Базума, який залишається під домашнім арештом після військового перевороту. Якщо вимоги не будуть виконані, вони застосують усі необхідні заходи, включно із застосуванням сили, пише УНН з посиланням на Associated Press

Цитата

"Якщо вимоги влади не будуть виконані протягом тижня, блок вживе всіх необхідних заходів для відновлення конституційного порядку в Республіці Нігер. Такі заходи можуть включати застосування сили", – йдеться в повідомленні лідерів країн Західної Африки.

Деталі

Відповідна заява прозвучала на екстреній зустрічі країн Західної Африки в неділю, 30 липня, в Нігерії, де регіональний блок, відомий як ECOWAS, зібрався, щоб відповісти на військовий переворот у Нігері. Президент Мохамед Базум наразі залишається під домашнім арештом і досі не пішов у відставку.

Блок також запровадив суворі санкції, включаючи призупинення всіх комерційних і фінансових операцій між державами-членами ECOWAS і Нігером, а також заморожування активів у регіональних центральних банках. Згідно з даними ООН, економічні обмеження можуть сильно вплинути на країну, яка вважається третьою найбіднішою державою світу. За даними Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії, Нігер покладається на імпорт з Нігерії для отримання до 90% електроенергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нігері держпереворот: військові заявили про повалення глави держави

Прем’єр-міністр Нігеру Ухумуду Махамаду заявив, що санкції можуть бути катастрофічними, і країні необхідно знайти рішення, щоб їх уникнути.

"Коли люди кажуть, що є ембарго, сухопутні кордони закриті, повітряні кордони закриті, це надзвичайно важко для людей... Нігер - це країна, яка сильно покладається на міжнародну спільноту", - сказав він.

За словами нігерійських аналітиків, якщо регіональний блок застосує силу, це може спровокувати насильство не лише між силами Нігеру та ECOWAS, а й між цивільними особами, які підтримують переворот, і тими, хто виступає проти нього.

"Хоча це залишається загрозою та малоймовірними діями, наслідки такого підходу для цивільного населення, якщо путчисти виберуть конфронтацію, будуть катастрофічними... Я вважаю, що економічні санкції - це те, що потрібно запровадити, але я не вважаю, що може статися військове втручання,  оскільки це спровокує насильство", - сказала старший науковий співробітник аналітичного центру з Марокко Policy Center for the New South Ріда Ляммурі.

Нагадаємо

У Нігері тисячі людей, які підтримують переворот, пройшли вулицями столиці, засуджуючи Францію, як колишню колоніальну державу країни, та розмахуючи російськими прапорами.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    "Барбі" б’є рекорди у прокаті другий вікенд підряд

     • 960813 переглядiв