ukenru
koshtuvatime-dorogo-trivalist-nevidoma-ekspert-pro-maybutnye-rozminuvannya-chornogo-morya

Коштуватиме дорого, тривалість - невідома: експерт про майбутнє розмінування Чорного моря

 • 390149 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. В Україні немає комплексного підходу до процесу розмінування морського узбережжя. Послуги фахівців у цій сфері дорожчі і їх не так вже і багато. Детальніше про це в контексті розмінування українських водойм УНН поспілкувався з директором Асоціації саперів України Тимуром Пістрюгою.

Контекст

Україна замінувала свої води, щоб запобігти висадці російського десанту. Так, наразі пляжі в Одесі закриті, так само закритий і Одеський морський порт.

Росія, як відомо з відкритих джерел, також встановила міни в українському водному просторі.

Як зазначив співрозмовник видання The Economist у дипломатичних колах, Україна "не має можливостей для розмінування необхідних морських шляхів".

Цитата

"До розмінування узбережжя як такого комплексного підходу у нас в державі ще не було. Якщо у державі в сфері гуманітарного розмінування було пророблено велику роботу: створено систему, вже були і є оператори (в тому числі ми), які працюють на Сході України та інших регіонах, то підводне розмінування, як його ще називають "underwater clearance” або "underwater demining”, згідно процедур міжнародних стандартів протимінної діяльності, такого у нас в країні ще не було навіть започатковано", - розмірковує на цю тему фахівець.

Деталі

Він зазначив, що Асоціація неодноразово піднімала це питання під час різних зустрічей з міжнародними партнерами, на різних майданчиках, адже це було актуальним ще на Сході України, де було багато водойм, забруднених вибухонебезпечними предметами.

"Важко щось сказати стосовно термінів і взагалі як воно буде відбуватись потім, коли система ще не запрацювала", - каже співрозмовник.

Пістрюга розповідає, що до сьогодні в Україні це працювало наступним чином: за оперативними викликами Державної служби з надзвичайних ситуацій приїжджали сапери-водолази, діставали той чи інший вибухонебезпечний предмет з водойми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуманітарного розмінування може потребувати майже половина території України - ДСНС

Водночас, зі слів фахівця, таке оперативне розмінування не дає гарантій безпеки та не передає ту водойму кінцевому користувачу, не відповідає процедурам гуманітарного розмінування.

"Єдине що я можу сказати, що підводне розмінування ще коштовніше, аніж розмінування наземне, скажімо так, тому що використовується вже інше обладнання, яке вартує більше. Послуги фахівців ще дорожчі і таких фахівців, на жаль, не так вже і багато. Також потрібна спеціальна техніка, обладнання, аппаратура. Це все, звичайно, великі гроші", - зауважив експерт.

На уточнююче питання про те, де Україна може знайти необхідних фахівців, Пістрюга каже: є відповідна школа, є довідчені спеціалісти.

Водночас, він пояснює, розмінуванням займаються оператори – юридичні особи, сертифіковані, які мають дозвіл на цей вид діяльності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 82 тисячі квадратних кілометрів територій України потенційно заміновані окупантами від початку повномасштабного вторгнення рф – Асоціація саперів України

"... якщо ми говоримо про суцільне розмінування акваторії, то у нас ця система навіть ще не започаткована. Тож щось говорити конкретно ми не можемо. Не можемо навіть сказати про вартість. Якщо на основі досвіду гуманітарного розмінування на сході країни ми можемо приблизно визначити, скільки коштуватиме квадратний метр землі, то вартість підводного – поки не можемо. Зможемо визначити лише тоді, коли почнуть працювати оператори. А вони ще не почали. Їх взагалі ще немає", - пояснив експерт.

На його переконання, без іноземної підтримки в цьому питанні Україні не обійтись, зокрема і через потребу спеціального обладнання, тощо.

На питання щодо рівня замінування фахівець додав, що не може дати відповідну оцінку, адже бойові дії продовжуються, у морі ще знаходяться ворожі кораблі, а офіційних данних щодо замінування оприлюднено не було.

Українські Національні Новини

Економіка