ukenru
kontrabandna-oborudka-ukrayinskikh-diplomativ-vezli-do-polschi-tsigarok-na-1-5-milyona-i-16-kg-zolota

Контрабандна оборудка українських дипломатів: везли до Польщі цигарок на 1,5 мільйона і 16 кг золота

 • 22531 переглядiв

КИЇВ. 1 березня. УНН. Служба безпеки України розкрила деталі справи з організованим посадовцями МЗС України каналом контрабанди до ЄС - дипломати лише за один раз, на якому і погоріли, хотіли провезти до Польщі майже 16 кг виробів із золота на 15 млн грн, купу готівки та цигарки на 1,5 млн грн, використовуючи дипломатичні привілеї та імунітети. Про це повідомили у пресцентрі СБУ, передає УНН.

Що сталося

Двох співробітників посольства України в Польщі спіймали на контрабанді на кордоні. Вони намагалися перевезти в службовому автомобілі валюту, золото і цигарки, про що повідомив раніше 1 березня голова МЗС Дмитро Кулеба. Цих співробітників відкликали з-за кордону та щодо них починається дисциплінарне розслідування.

Що кажуть у СБУ

За даними СБУ, до оборудки причетні діючі та колишні посадовці МЗС України. Чиновники, за даними СБУ, "використовували офіційні документи зовнішньополітичного відомства для перевезення диппошти та контрабанди підакцизних товарів".

Оперативники спецслужби задокументували, що учасники оборудки переміщували через державний кордон України валюту, золото та підакцизні тютюнові вироби. Усе це - за використання дипломатичних привілеїв та імунітетів.

Зокрема, на митному посту "Ягодин" Волинської митниці контррозвідники СБУ, спільно із слідчими ДБР, затримали вантажний транспортний засіб з дипломатичними номерними знаками. На ньому, за даними спецслужби, посадовці МЗС України намагалися перевезти до Європейського Союзу:

  • 140 тис. дол. США, 67,2 тис. євро, 11,6 тис. польських злотих;
  • майже 16 кг виробів із золота, орієнтованою вартістю 15 млн грн;
  • тютюнові вироби у кількості 8826 блоків на 1,5 млн грн за цінами чорного ринку.

Тривають оперативно-слідчі дії у межах кримінального провадження. За їх результатами вирішуватиметься питання про повідомлення підозр фігурантам.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП