ukenru
kongres-ssha-skhvaliv-oboronniy-byudzhet-iz-300-mln-dolariv-dlya-ukrayini

Конгрес США схвалив оборонний бюджет із 300 млн доларів для України

 • 18661 переглядiв

КИЇВ. 8 грудня. УНН. Американські законодавці включили зусилля з протидії Росії в компромісну версію оборонного бюджету, у якому передбачається 300 мільйонів доларів для українських Збройних сил, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Закон про державну оборону на 2022 фінансовий рік передбачає військові витрати в 770 мільярдів доларів, що на 25 мільярдів доларів більше, ніж запросив президент США Джо Байден, і приблизно на 5% більше, ніж бюджет минулого року.

Законопроект був опублікований невдовзі після того, як президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін провели двогодинні переговори щодо України.

Він включає 300 мільйонів доларів в межах ініціативи зі сприяння безпеці України, 4 мільярди доларів для європейської оборонної ініціативи і 150 мільйонів доларів для співпраці в галузі безпеки в країнах Балтії, пише Reuters.

Водночас, за даними агентства, у ньому немає положення, яке змусило б Байдена ввести санкції щодо "Північного потоку-2", а також поправки щодо російського суверенного боргу.

Додамо

Напередодні росЗМІ повідомили про те, що оборонний бюджет США не включає санкції проти "Північного потоку-2", а також виключає положення про можливість введення санкцій щодо 35 росіян.

Додамо

Представлений проект бюджету повинен пройти затвердження в Палаті представників і Сенаті, перш ніж його підпише президент Джо Байден. Подальші поправки також не виключені, хоча документ пройшов попереднє узгодження за участю представників обох партій.

Проект оборонного бюджету США на 2022 рік у 770 млрд доларів був двічі заблокований протягом тижня через суперечку щодо поправок навколо санкцій за "Північний потік-2" і проти Китаю.

Що було раніше

На тлі загрози ескалації конфлікту на сході України у вівторок, 7 грудня, відбувся відеосаміт президентів США і Росії Джо Байдена і Володимира Путіна.

Переговори тривали дві години п'ять хвилин, проходили в режимі, закритому для ЗМІ. Путін вів їх із Сочі, Байден – із так званої Ситуаційної кімнати Білого дому у Вашингтоні.

Напередодні онлайн-зустрічі повідомлялося, що очільник Білого дому має намір обговорити з російським колегою ситуацію навколо значного збільшення концентрації російських військ поблизу кордону з Україною, а також попередити Москву про серйозні для неї економічні наслідки у разі нападу Росії на Україну. Представник Білого дому раніше заявив, що США та європейські союзники розробили потужний пакет санкцій проти Росії на випадок такого вторгнення.

До початку відеосаміту Байдена та Путіна держсекретар США Ентоні Блінкен зателефонував Президентові України Володимиру Зеленському. Окрім того, після відеосаміту Байден особисто проінформує Зеленського про результати переговорів із Путіним.

Українські Національні Новини

Політика