ukenru
kolishnogo-prezidenta-rumuniyi-zvinuvatili-v-zlochinakh-pid-chas-povalennya-chaushesku

Колишнього президента Румунії звинуватили в злочинах під час повалення Чаушеску

 • 8052 переглядiв

КИЇВ. 9 квітня. УНН. Колишнього президента Румунії Іона Ілієску офіційно звинуватили в злочинах проти людяності під час антикомуністичної революції 1989 року. Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

Під час антикомуністичної революції в Румунії в грудні 1989 року загинули 862 осіб і 2150 були поранені.

Прокурори звинуватили Іона Ілієску в формуванні групи в грудні 1989 року з метою отримання влади і політичної легітимності.

"Користуючись заявами і телебаченням, група брала участь в" широкій діяльності по обману і дезінформації "після того, як Чаушеску залишив столицю 22 грудня 1989 року", - заявив головний прокурор Румунії Аугустин Лазар.

Відповідно до цієї схеми розгорівся загальний "психоз тероризму", який спровокував "братовбивчий вогонь, хаотичні перестрілки і суперечливі військові накази", що призвело до загибелі 862 людей і поранення ще 2150 осіб після повалення режиму Чаушеску.

Крім того, прокурори відзначили, що в той час було використано понад 13 млн куль.

Звинувачення і поспішно організована страта Чаушеску і його дружини Олени також були частиною схеми, яку проводили "в симулюваному кримінальному процесі" 25 грудня 1989 року.

Ілієску неодноразово заявляв, що не винен в будь-яких звинувачень і стверджував, що готовий зустріти суд історії. Він займав посаду президента Румунії в 1990-1996 і 2000-2004 рр.

Нагадаємо, син колишнього президента Молдови Петру Лучинські - Серджіу Лучинські був засуджений в Румунії до двох років позбавлення волі.

Українські Національні Новини

Новини Світу