ukenru
kolishniy-prezident-kot-divuaru-povernuvsya-dodomu-pislya-desyatilittya-vignannya

Колишній президент Кот-д'Івуару повернувся додому після десятиліття вигнання

 • 27184 переглядiв

КИЇВ. 18 червня. УНН. Колишній президент Кот-д'Івуара Лоран Гбагбо, усунутий з посади під час громадянської війни в 2011 році і виправданий у воєнних злочинах у Гаазі, прилетів додому з десятиліття вигнання. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Гбагбо приземлився в головному місті Кот-д'Івуар Абіджані на комерційному рейсі з Брюсселя. Тисячі людей вийшли на вулиці, щоб привітати його, натомість поліція випустила сльозогінний газ для контролю натовпу.

Безпека в Абіджані була жорсткою, навіть попри те, що табір Гбагбо та уряд його політичного ворога, президента Алассан Уаттара, заявили, що сподіваються, що його присутність допоможе примирити країну.

Прихильники Гбагбо з нетерпінням чекали його повернення з часу виправдання у 2019 році за звинуваченнями у військових злочинах та злочинах проти людства в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, пов'язаних з його роллю у громадянській війні.

Додатково

У 2011 році Гбагбо, який був найвпливовішою людиною в Кот-д’Івуарі, заарештували і передали до Гааги за підозрою в організації вбивств, тортур і зґвалтувань під час громадянської війни 2010-2011 рр.

Це був перший випадок, коли МКС судив главу держави. Кот-д'Івуар перебував у глибокій кризі в 2010-2011 рр. Гбагбо програв вибори, але відмовився передати владу.

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі випустив колишнього президента Кот-д’Івуару Лорана Гбагбо після семи років арешту. На переконання суддів, проти нього було недостатньо доказів.

Українські Національні Новини

Новини Світу