ukenru
kobolyev-pro-gazovi-kontrakti-tse-koshtuvalo-nam-okupatsiyi-krimu

Коболєв про "газові контракти": це коштувало нам окупації Криму

 • 15143 переглядiв

КИЇВ. 18 січня. УНН. 10 років тому РФ, в особі "Газпрому", отримала право дискримінувати Україну у питанні транспортування та продажу газу. Про це під час прес-конференції журналістам повідомив голова правління НАК "Нафтогаз" України Андрій Коболєв, передає кореспондент УНН.

"Україна стала залежною фактично від політичних знижок. Ми всі пам’ятаємо період з 10 по 14 рік, коли відбувались постійно перемовини і контракт на придбання газу був одним із головних інструментів, яким РФ активно і досить успішно тиснула на Україну", - заявив він.

Йдеться, зокрема, про дві політичні знижки, продовжив Коболєв.

"Це "харківські угоди" 2010 року, які коштували нам окупаційних баз в Криму. Це знижка грудня 13 року яка була надана в обмін на відмову від асоціації. І я думаю що багато людей погодиться що саме ці знижки стали однією із передумов того, що відбулось пізніше - окупації", - сказав він. 

Довідка УНН: Українсько-російський газовий конфлікт 2008–2009 років — чергова російсько-українська економічно-політична газова війна, яка виникла в кінці 2008 року. Закінчилась підписанням газової угоди між прем'єр-міністрами обох держав Володимиром Путін та Юлією Тимошенко проти волі Президента України Віктора Ющенка. 

Нагадаємо, керівник "Нафтогазу" Андрій Колобєв сказав, що на газових переговорах Європа чинила тиск не лише на РФ, але й на Україну.

Крім того, у Мін'юсті назвали нікчемними заяви РФ про компенсацію 11 млрд дол. за знижки через денонсацію "харківських угод". 

Українські Національні Новини

Політика