ukenru
klichko-u-kiyevi-obyektivno-nichogo-ne-robit-dlya-stvorennya-robochikh-mists-cherkasov

Кличко у Києві об'єктивно нічого не робить для створення робочих місць - Черкасов

 • 9392 переглядiв

КИЇВ. 11 вересня. УНН. За даними КМДА, у столиці зараз нараховується понад 25 тис. безробітних киян. І це лише офіційні дані. З початку року кількість людей, які втратили роботу в Києві, зросла у три рази. Про причини такої негативної тенденції в Києві, та в країні загалом, у коментарі УНН розповів ексзаступник міністра Мінсоцполітики Андрій Черкасов.

Тож, експерт пояснює, що в Україні є формальне безробіття, яке, в принципі, зараз не зростає, а є неформальне. Його кількісне вираження — це офіційні дані помножені на три.

"І тільки тоді ми отримаємо реальний рівень безробіття. Завжди так було – десь 25-30% - це було офіційне безробіття, решта – ті, хто не користуються послугами служби зайнятості", - сказав він.

Що стосується Києва, то безробіття в столиці має одну важливу особливість.

"В Києві більше 80% офіційних безробітних мають вищу освіту", - каже експерт і додає, що проблема відсутності роботи в столиці - це втому числі і пряма відповідальність місцевих органів влади.

"Це проблема і держави і київської міської влади. У Києві звільняються чиновники, викладачі, бізнес скорочує штат, а це люди з вищою освітою. Тут питання і до служби зайнятості, яка з березня місяця не навчає людей.

І не треба казати, що все це через карантин", - наголошує Черкасов та додає, що у Німеччині та в США, наприклад, продовжують і зараз навчати безробітних.

Загалом у Києві робочих місць більше і роботу знайти простіше. Але об'єктивно, Кличко для розв'язання проблеми безробіття нічого не робить, вважає фахівець.

"Наведу приклад. Київ – це місто, де 60-65% всіх айтішніків країни. Тож, чому Кличко жодного разу не зробив жодного кроку, щоб зробити бізнес-парк? Так, як Зеленський пропонує Кремнієву долину у Харкові... Тобто, є кроки, які можна робити, але нічого не робиться. А Кличко, хоч і не хочу його сварити, але об’єктивно щодо створення робочих місць у Києві нічого не робить. І питання не тільки в роботі айтішників", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капітальні інвестиції у Києві критично впали — майже на 40%

Експерт прогнозує ріст безробіття в країні. І серед причин такої негативної тенденції не тільки пандемія "ковід" чи процес падіння економіки.

"Сьогодні звільняють фахівців в авіакомпаніях. І за деякими даними, до 500 пілотів звільнять, а це багато.

Також, у нас 25 жовтня місцеві вибори – вони закінчать тим, що у нас буде ліквідовано близько 300 районів. І десь наприкінці грудня, січня – велика армія чиновників буде звільнена. Я оцінюю, що це може бути від 30 до 60 тис. висококваліфікованих фахівців, для яких роботи немає", - розповів фахівець.

Нагадаємо, за даними соціологічних опитувань, антирейтинг мера Києва Віталія Кличка зараз зростає: понад 50% киян оцінюють зміни у столиці як негативні.

Українські Національні Новини

Політика