ukenru
kitay-zvinuvachuyut-u-vikoristanni-zarubizhnikh-baz-dlya-borotbi-z-disidentami

Китай звинувачують у використанні зарубіжних баз для боротьби з дисидентами

 • 213814 переглядiв

КИЇВ. 27 жовтня. УНН. Китай створив десятки «закордонних поліцейських дільниць» у країнах у всьому світі, які, як побоюються активісти, можуть використовуватися для відстеження та переслідування дисидентів у рамках боротьби Пекіна з корупцією. Про це пише УНН з посиланням на АР.

Деталі

Іспанська неурядова група Safeguard Defenders минулого місяця опублікувала звіт під назвою «110 Overseas. Китайська транснаціональна поліція збожеволіла», в якому основна увага приділялася примусовому поверненню китайських громадян на Батьківщину.

Уряд Нідерландів заявив цього тижня, що вивчає можливість створення в Нідерландах двох так званих поліцейських центрів - одного у віртуальному офісі в Амстердамі, а іншого на фізичну адресу в Роттердамі.

Представник міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявив у четвер, що «китайські органи громадської безпеки суворо дотримуються міжнародного права та повністю поважають судовий суверенітет інших країн».

Днем раніше інший представник міністерства Ван Веньбінь також заперечував, що Пекін робить щось не так, називаючи такі поліцейські пости станціями обслуговування китайців за кордоном.

Виконавчий орган Європейського союзу на запитання, чи відомо йому про інші країни ЄС, які скаржаться на те, що Китай створює поліцейські дільниці на їхній території, відповів АР у четвер, що він не має конкретної інформації. Європейська комісія заявила, що країни-члени мають розслідувати такі твердження, оскільки це питання національного суверенітету.

Контекст

За десять років свого перебування при владі голова КНР Сі Цзіньпін провів невпинну боротьбу з корупцією, в ході якої десятки мільйонів членів Комуністичної партії було розслідовано за допомогою пари кампаній, відомих як Sky Net та Fox Hunt. Обом доручено знайти імовірно корумпованих чиновників, які втекли за кордон, і переконати їх повернутися до Китаю зі вкраденими державними активами.

З того часу, як Китай почав відкриватися в 1980-х роках, корупція була серйозною проблемою серед тих, хто мав доступ до державних фондів і ресурсів з невеликими гарантіями, а готівка часто йшла за кордон, особливо в США та інші країни, які не мають договорів про екстрадицію із Китаєм.

Тим не менш, як і у випадку з внутрішньою кампанією боротьби з хабарництвом, Sky Net і Fox Hunt часто розглядаються як спрямовані проти політичних опонентів або обвинувачених у злочинах ідеологічного характеру, не визнаних в інших країнах.

Китай також звинувачують у використанні примусових методів, таких як загрози членам сім'ї, які все ще перебувають у Китаї, і навіть заборона членам сім'ї, які є іноземними громадянами, залишати Китай .

Українські Національні Новини

Новини Світу