ukenru
katalontsi-viyshli-masovi-protesti-proti-rozshirennya-vikoristannya-ispanskoyi-u-shkolakh

Каталонці вийшли на масові протести проти розширення використання іспанської у школах

 • 26571 переглядiв

КИЇВ. 18 грудня. УНН. Тисячі каталонців вийшли на вулиці Барселони в суботу, щоб протестувати проти рішення суду, згідно з яким 25% усіх шкільних предметів викладаються іспанською мовою, зменшуючи досі переважне використання місцевої каталонської мови в класах. Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Демонстранти кажуть, що це загрожує їхній освітній системі, яка допомогла повернути каталонську мову до загального користування після того, як вона була придушена під час диктатури генерала Франсіско Франко в 20-му столітті.

Відновлення захисту каталонської мови також обіцяє активізувати сепаратистський рух у регіоні, який намагається зберегти свою єдність. Кілька учасників маршу несли прапори про незалежність, були також присутні лідери руху.

Але сім’ї, які хочуть, щоб їхні діти більше вивчали іспанську мову, кажуть, що нинішня система порушує їхні права на навчання загальною мовою.

Марш відбувся менше ніж за місяць відтоді, як Верховний суд Іспанії підтримав рішення суду нижчої інстанції Каталонії від 2020 року, який ухвалив рішення за позовом попереднього консервативного уряду Іспанії проти Департаменту освіти Каталонії.

Верховний суд відхилив апеляцію уряду Каталонії на попереднє рішення про те, що школи регіону повинні гарантувати викладання щонайменше 25% навчальних предметів іспанською мовою. Це приблизно вдвічі збільшить кількість годин. Наразі більшість шкіл використовують лише іспанську мову на уроках іспанської мови, а все інше викладають каталонською.

Тепер між центральними органами влади та каталонським регіональним урядом, що обіцяє не дотримуватися вимоги щодо збільшення іспанської мови в школах, вимальовується ще одна інституційна боротьба.

Асамблея двомовної школи в Каталонії, низова група, яка представляє каталонців, які хочуть більше іспанської мови в класах, стверджує, що, близько 100 сімей звернулися зі своєю вимогою щодо більшої кількості іспанської мови до суду.

Доповнення

Використання мов у школах Каталонії стало гострим національним питанням.

Каталонська — романська мова, подібна до іспанської. Нею розмовляють у регіоні Каталонії на північному сході Іспанії, у крихітній країні Андорра та в меншій мірі в сусідніх іспанських регіонах та на півдні Франції.

Переважна більшість із 7,7 мільйонів жителів Каталонії вільно розмовляють каталонською та іспанською мовами. Розмови можуть легко перетікати з однієї мови на іншу, тим більше, що мова має багато слів, дуже схожих.

Використання каталонської мови в школах було офіційно заборонено під час правління Франко з кінця громадянської війни в Іспанії 1936-39 років і до його смерті в 1975 році. Відтоді популяризація мови була цінним досягненням Каталонії, яка користується широким ступенем самоуправління після повернення Іспанії до демократії.

Конституція Іспанії стверджує, що іспанська мова є мовою нації, і її має вивчати й розмовляти кожен. У ній також зазначено, що каталонська та інші мови меншин, як-от баскська мова, є спільно офіційними мовами та частиною "культурного надбання Іспанії, яке має бути предметом особливої ​​поваги та захисту".

Українські Національні Новини

Новини Світу