ukenru
kantslera-sholtsa-rozkritikuvali-za-pidtrimku-kitayskogo-proektu

Канцлера Шольца розкритикували за підтримку китайського проекту

 • 136511 переглядiв

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Канцлер Німеччини Олаф Шольц зіткнувся зі шквалом критики в четвер після того, як ЗМІ звинуватили його в тому, що він планував проштовхнути китайські інвестиції в порт Гамбурга, передає УНН з посиланням на німецькі ЗМІ.

Деталі

Китайський судноплавний гігант Cosco має придбати 35-відсоткову частку в контейнерному терміналі в Гамбурзі в рамках угоди, узгодженої минулого року, але ще не схваленої федеральним урядом.

Німецькі суспільні мовники NDR і WDR у четвер повідомили, що канцелярія планує схвалити угоду, незважаючи на протидію з боку шести різних міністерств у коаліційному уряді Шольца із "зеленими" та ліберальною ВДП.

"Це погано для нашої економіки, для нашої безпеки", - заявив один із лідерів партії "зелених" Омід Нуріпур порталу новин t-online.

Майкл Крузе, голова ВДП у Гамбурзі, назвав проект "небезпечним", а консервативний експерт із зовнішньої політики Юрген Хардт заявив, що він дозволить Китаю отримати доступ до "конфіденційних внутрішніх даних".

"Це саме те, що ми не повинні подавати китайцям на блюдечку з блакитною облямівкою", - сказав Хардт газеті Die Welt.

Згідно зі звітом NDR та WDR, угода буде схвалена автоматично, якщо уряд не втрутиться до кінця жовтня.

Доповнення

Ходять чутки, що Шольц планує відвідати Китай на початку листопада.

Китай є ключовим торговим партнером Німеччини, особливо для її флагманської автомобільної промисловості.

Але останніми роками відносини погіршилися через сувору політику Китаю щодо боротьби з коронавірусом, ескалацію напруженості через Тайвань і занепокоєння проблемами прав людини в мусульманському регіоні Сіньцзян.

Багато голосів у Німеччині, у тому числі міністр закордонних справ Анналена Бербок, закликають до більшої обережності у торгівлі з Китаєм, попереджаючи, що найбільша економіка Європи має винести уроки з розриву відносин із росією.

Але Шольц досі не приєднався до цих заяв і навіть наполягав на бізнес-саміті минулого тижня, що Німеччина має підтримувати ділові відносини з Китаєм.

"Нам не потрібно відокремлюватися від деяких країн, ми повинні продовжувати вести справи з окремими країнами - і я скажу прямо, також з Китаєм", - заявив тоді він.

Українські Національні Новини

Новини Світу