kallas-riutte-karinsh-khto-pretenduie-na-posadu-heneralnoho-sekretaria-nato

Каллас, Рютте, Карінш: хто претендує на посаду генерального секретаря НАТО

 • 26872 переглядiв

Основними претендентами на посаду Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, термін повноважень якого закінчується в жовтні 2024 року, є посадовці з Нідерландів, Естонії та Латвії.

У жовтні наступного року збігає термін призначення чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга. Наразі головними претендентами на цю посаду є чільні урядовці Нідерландів, Естонії та Латвії. Про це повідомляє Голос Америки, передає УНН.

Деталі

Призначення нового генерального секретаря НАТО має відбутись  лише в липні 2024 року, а термін призначення Столтенберга збігає 1 жовтня 2024. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен на зустрічі НАТО пообіцяє постійну підтримку Україні

Сьогодні серед головних кандидатів можна виокремити очільницю уряду Естонії Каю Каллас, прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте та чинного міністра закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш.

Доповнення 

Нещодавно у коментарі нідерландському радіо Марк Рютте сказав, що зацікавлений посадою генерального секретаря НАТО. Водночас він припустив, що в цьому кріслі може опинитися інша людина і зауважив, що досі там ще ніколи не було жінки.

На цю посаду зокрема може потрапити й Кая Каллас. Перебуваючи у Вашингтоні, вона заявила, що зацікавлена в тому, щоб обійняти посаду генерального секретаря НАТО.

Крім того, у листопаді речниця латвійського міністра закордонних справ Кріш’яніса Каріньша повідомила, що "він готовий долучитися до змагання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У розпал війни повноправне членство неможливе, але НАТО шукає шляхи ще більшого зближення з Україною - Столтенберг

Згідно з офіційною заявою він "запропонував би альянсу свій керівний досвід прем’єр-міністра, чітке розуміння російської загрози, міцну позицію щодо України і підтверджену здатність розбудовувача міжнародного консенсусу".

Водночас представниця України при НАТО Наталія Галібаренко під час конференції з питань оборони в Брюсселі 21 листопада сказала, що бажає бачити керівником альянсу когось з країн Східної Європи, які досі ще не очолювали організацію.

Як на мене, то будь-який новий генеральний секретар, який захищатиме інтереси України й буде мобілізувати Альянс нам на допомогу, буде найкращим. Отже, чи це буде Марк Рютте, чи хтось інший… Але я вважаю, що можливо пора, щоб Альянс поглянув на регіон Східної Європи. Отже, моя перевага, знову ж таки особиста, була в тому, щоб побачити генеральним секретарем представника Східної Європи, можливо навіть когось з сусідніх країн

- сказала Наталія Галібаренко.

Нагадаємо 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг перед дводенним засіданням голів МЗС країн Альянсу заявив, що потрібно бути готовими до посилення боїв в Україні, а також до більшої кількості повітряних і ракетних атак на українські міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО обговорить дії росії та збирається погодити рекомендації щодо реформ в Україні на шляху до членства

Володимир Омельченко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Генсек НАТО впевнений у продовженні підтримки України з боку США

     • 35385 переглядiв

    На Харківщині водій на кросовері на смерть збив двох військових

     • 23646 переглядiв