ukenru
kadrovi-povnovazhennya-prezidenta-posilyat-nezalezhnist-dbr-i-nabu-venislavskiy

Кадрові повноваження Президента посилять незалежність ДБР і НАБУ - Веніславський

 • 10132 переглядiв

КИЇВ. 23 жовтня. УНН. Наділення Президента України повноваженнями призначати та звільняти з посад директорів Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань посилить незалежність державних правоохоронних органів. Про це заявив представник Президента Володимира Зеленського в КСУ Федір Веніславський під час розгляд Великою палатою КСУ справи щодо змін до Конституції України стосовно повноважень Президента утворювати регуляторні органи, НАБУ, призначати та звільняти з посад директорів Національного антикорупційного бюро та Державного бюро розслідувань, передає УНН.

Посилаючись на статтю 6 Конституції України, а також на повноваження НАБУ та ДБР, Веніславський заявив, що сьогодні Президент України не вмонтований в систему органів державної влади.

"І хоча він, з точки зору Конституції, не наділений якимись особливими повноваженнями, які дозволяють йому вставати над цими органами державної влади, але за низкою своїх повноважень, які дозволяють йому впливати на усі органи державної влади ми можемо стверджувати, що Президент і є тією інституцією, яка, в силу своїх повноважень, має максимально ефективно забезпечувати права свободи людини і громадянина", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Веніславського є питання до механізму поновлення Шевчука

Більше того, Президент України є незалежною від органів законодавчої та судової влади інституцією.

"А тому наділення Президента України такими повноваженнями - щодо призначення на посади таких керівників має на меті максимальну незалежність тих органів, які забезпечують протидію корупції і розслідування злочинів, які здійснені найвищими посадовими особами", - аргументував він.

Нагадаємо, у КСУ прийшли до висновку, що наділення Президента повноваженням призначити голів НАБУ і ДБР не порушує принципу розподілу державної влади.

Українські Національні Новини

Політика