ukenru
kabmin-zatverdiv-poryadok-zarakhovuvannya-aktsizu-na-tyutyunovi-virobi-do-mistsevikh-byudzhetiv

Кабмін затвердив порядок зараховування акцизу на тютюнові вироби до місцевих бюджетів

 • 96803 переглядiв

КИЇВ. 3 травня. УНН. Кабінет міністрів України затвердив механізм зарахування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів до місцевих бюджетів. Про це повідомляє УНН з посиланням на Урядовий портал.

Цитата

"Відповідне рішення прийнято на виконання Закону України від 30.11.2021 № 1914-IX, яким змінюється механізм справляння акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів. Зокрема, зазначеним законом передбачається перенесення на виробників та імпортерів тютюнових виробів обов’язку сплати 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюнових виробів. Сьогодні такий обов’язок покладено на суб’єктів роздрібної торгівлі", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що саме для забезпечення розподілу податку, який сплачуватимуть виробники та імпортери, постановою Уряду запроваджується механізм зарахування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів до бюджетів місцевого самоврядування.

Зокрема, зазначеною постановою передбачається, що:

  • ДПС щомісячно розраховуватиме частки для зарахування до відповідного бюджету місцевого самоврядування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів на основі даних реєстраторів розрахункових операцій, в тому числі програмних, як співвідношення вартості операцій з роздрібної торгівлі тютюновими виробами на відповідній території за останній звітний місяць до загального обсягу вартості таких операцій в цілому по Україні за останній звітний місяць.
  • Казначейство ж, своєю чергою, зараховуватиме в автоматичному режимі суми податку до відповідних бюджетів місцевого самоврядування пропорційно до часток, визначених ДПС.

Доповнення

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 20 квітня 2022 року в режимі відеоконференції розглянув законопроект про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік".

Українські Національні Новини

Політика