ukenru
izrayilska-firma-pokhvalilasya-vtruchannyam-u-vibori-po-vsomu-svitu

Ізраїльська фірма "похвалилася" втручанням у вибори по всьому світу

 • 804078 переглядiв

КИЇВ. 15 лютого. УНН. Ізраїльська фірма прагнула вплинути на більш ніж 30 виборів у всьому світі для своїх клієнтів, зламуючи, саботуючи та поширюючи дезінформацію, згідно з таємним розслідуванням ЗМІ, опублікованим у середу. Про це УНН інформує посилаючись на АР.

Деталі

Фірма була названа «Командою Хорхе» в результаті розслідування журналістів, які видавали себе за потенційних клієнтів, з метою збирання інформації про її методи та можливості.

У повідомленнях йдеться, що її бос Таль Ханан — колишній оперативник ізраїльського спецназу, який хвалився тим, що може контролювати нібито захищені облікові записи Telegram та тисячі фальшивих профілів у соціальних мережах, а також підкидати новини.

Розслідування проводилося консорціумом журналістів з 30 видань, включаючи Guardian у Великій Британії, Le Monde у Франції, Der Spiegel у Німеччині та El Pais в Іспанії, під керівництвом некомерційної організації Forbidden Stories, що базується у Франції.

"Методи і прийоми, описані Team Jorge, ставлять нові завдання перед великими технологічними платформами, - пише Guardian. - Докази існування глобального приватного ринку дезінформації, спрямованої на вибори, також стануть тривожним сигналом для демократій у всьому світі".

Ханан не відповів на докладні запитання, сказавши лише: «Я заперечую будь-які правопорушення». 50-річний чоловік сказав трьом репортерам під прикриттям, що його послуги, які в галузі часто називають «секретними операціями», доступні спецслужбам, політичним кампаніям та приватним компаніям.

"Зараз ми беремо участь в одних виборах в Африці... У нас є команда в Греції і команда в Еміратах... Ми завершили 33 президентські кампанії, 27 з яких були успішними", - The Guardian процитувало його слова.

За його словами, більша частина кампаній – дві третини – проходила в Африці.

Демонструючи свою технологію репортерам, він зламав поштову скриньку Gmail та обліковий запис Telegram політичних діячів у Кенії за кілька днів до президентських виборів. 

У звітах говориться, що онлайн-кампанії громадського впливу проводилися за допомогою програмної платформи, відомої як Advanced Impact Media Solutions, яка, ймовірно, контролювала майже 40 000 профілів у соціальних мережах Facebook, Twitter або LinkedIn.

Ханан також стверджував, що його фірма підкинула репортаж найбільшому французькому телевізійному каналу BFM про вплив санкцій проти росії на яхтову індустрію Монако. Старшого ведучого каналу, 54-річного Рашида М'Баркі, було відсторонено від роботи, і щодо нього ведеться розслідування.

Інші подібні компанії були названі у повідомленнях ЗМІ або потрапили під санкції західних урядів останніми роками за їхню роль у спробах вплинути на вибори та громадську думку.

Відома британська консалтингова фірма Cambridge Analytica після закриття нібито використовувалася для розробки програмного забезпечення, яке спрямовувало виборців у бік Дональда Трампа на президентських виборах у США у 2016 році.

Група зібрала та використала особисті дані 87 мільйонів користувачів Facebook, до яких платформа надала їм доступ, що призвело до великих штрафів та судових позовів.

Доповнення

Після останніх викриттів Ізраїль також може зіткнутися з посиленням тиску з метою приборкати свій передовий сектор кіберпрограм та технологій, який висвітлено в іншому розслідуванні ЗМІ, проведеному Forbidden Stories у 2021 році.

У ньому розповідається, як потужна шпигунська програма Pegasus ізраїльського виробництва була продана компанією з кіберрозвідки NSO Group Technologies урядам і використана проти щонайменше 50 000 людей по всьому світу.

Деякі з передбачуваних цілей включали правозахисників та релігійних лідерів, а також політиків, таких як президент Франції Еммануель Макрон.

Українські Національні Новини

Новини Світу