izrayil-predstaviv-nadzvichayno-ridkisnu-zapisku-z-papirusu-zaliznoyi-dobi

Ізраїль представив надзвичайно рідкісну записку з папірусу Залізної доби

 • 337213 переглядiв

КИЇВ. 7 вересня. УНН. Управління старовин Ізраїлю продемонструвало рідкісну папірусну записку давньоєврейською мовою, датовану 2700 роками, нещодавно привезену до Єрусалиму після випадкової знахідки в Сполучених Штатах. Про це УНН пише з посиланням на The Times of Israel.

Деталі

Фрагмент записки, написаний палео-єврейською мовою, що використовувався в епоху Першого Храму, складається з чотирьох рядків, що починаються зі слів «Ізмаїлу послати», а решта неповних слів.

За часі Залізної доби євреї використовували глиняні фрагменти, щоб надряпати короткі нотатки, і шкури тварин для написання священних писань, а папірус призначався для офіційної кореспонденції.

Папіруси, залишені в сухому кліматі Юдейської пустелі, могли пережити століття, але до останнього відкриття дослідникам були відомі лише два інші папіруси епохи Першого Храму.

Власник знахідки успадкував папірус від своєї покійної матері, яка у 1965 році купила або отримала (достеменно невідомо - ред.) його у подарунок від Джозефа Саада, куратора тодішнього Палестинського археологічного музею. Саад отримав його від віфлеємського торговця Халіла Іскандера Канду, який швидше за все, купив його у бедуїна, який знайшов папірус в печері Юдейської пустелі.

Повернувшись до Сполучених Штатів, жінка вставила папірус у рамку під зображенням Саада та Канду та повісила його у себе вдома.

Справжність та вік артефакту було визначено за допомогою палеографічного датування та датування з вуглецю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль представив рідкісну монету римської епохи віком 1900 років

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    путін заявив, що "пік" впливу санкцій пройдено

     • 142948 переглядiв

    Україна прагне повернути Херсон до кінця 2022 року - CNN

     • 257037 переглядiв

    NASA показало унікальну фотографію туманності "Тарантул"

     • 300572 переглядiв

    Іран нарощує запаси урану, близькі до збройового - МАГАТЕ

     • 142412 переглядiв